Hlavní obsah

Klaus vyrazí na Kaczyńského pohřeb do Krakova, i kdyby měl jet vlakem

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus je rozhodnut se zúčastnit nedělního pohřbu Lecha Kaczyńského, který se uskuteční v Krakově. Kdyby stále panovaly nepříznivé podmínky a byl omezen letecký provoz, je hlava státu připravena zamířit do Polska ranním vlakem. Informoval o tom hradní mluvčí Radim Ochvat.

Foto: René Volfík , Reuters

Prezident Václav Klaus

Článek

Prozatím řízení leteckého provozu předpokládá, že letecký provoz nad Českou republikou bude omezen minimálně do sobotního rána. Za vším stojí aktivita islandské sopky v ledovci Eyjafjallajökull. [celá zpráva]

Na pohřeb polského prezidenta, který spolu s necelou stovkou členů své delegace tragicky zahynul při leteckém neštěstí v Rusku, se Klaus vydá s chotí Livií. Celá česká delegace mířící na nedělní státní pohřeb by měla být čtyřčlenná.

Do Krakova jezdí jeden přímý vlak denně, který vyjíždí kolem 21:30 s příjezdem asi v 6:30 dne následujícího. Prezident by tak mohl vlakem jet část cesty například do Ostravy a odtud dojet autem.

Zástupci parlamentu na tryznu asi nedorazí

Účast na sobotní tryzně ve Varšavě, která je součástí uctění památky obětí letecké katastrofy, vzdali zástupci českého parlamentu.

Šéf Sněmovny Miloslav Vlček a místopředseda Senátu Jíří Liška svou cestu kvůli uzavřenému letišti zrušili.

Kvůli meteorologickému jevu se zkomplikovala také cesta portugalského prezidenta Aníbala Cavaky Silvy, který je nyní v Česku na návštěvě. V pátek měl odletět z Prahy. K prodloužení jeho pobytu zatím portugalské velvyslanectví v ČR nic podrobnějšího nesdělilo.

Sobotka se z Říma možná vrátí vozem

Potíže má kvůli činnosti islandské sopky také předseda českého Senátu Přemysl Sobotka (ODS), který je v Římě na setkání evropských senátů.

Podle dostupných informací se nyní řeší, jak se z Itálie Sobotka dostane domů. Kvůli bezpečnosti by mohl jet do Prahy autem.

Reklama

Výběr článků

Načítám