Hlavní obsah

Řeky začínají stoupat, Dyje dosáhla třetího stupně

Právo, Novinky, jas, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výrazné oteplení posledních dní nadále zvyšuje hladiny českých i moravských řek. V deseti krajích platí stav bdělosti a na Vysočině vyhlásili meteorologové dokonce pohotovost. Nejhorší situace je v Podhradí na Dyji, kde hladina odpoledne dosáhla třetího stupně - ohrožení.

Článek

Hladina Dyje překročila 250 centimetrů, před týdnem byla na úrovni 82 centimetrů. Po hodině však hladina znovu klesla na druhý stupeň - pohotovost.

Řeka stoupá i pod přehradní nádrží Nově Mlýny.

"Nejvýrazněji vzestupy postihly toky v oblasti Českomoravské vrchoviny," uvádí zpráva Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Druhý stupeň začal odpoledne platit celkem na čtyřech místech na vrchovině.

Stupně povodňové aktivity
řekamísto
Třetí stupeň povodnové aktivity
DyjePodhradí
Druhý stupeň povodňové aktivity
SázavaZruč nad Sázavou
TrnavaŽeliv-Kocanda
ŠlapankaMírovka
BalinkaBaliny
Moravská DyjeJanov
DyjeNové Mlýny

Během týdne by mělo pršet, teploty budou kolem deseti stupňů a sníh na horách by měl dál tát. Situace na jihomoravských řekách se o víkendu a zejména pak v pondělí dramatizovala. Podhradí nad Dyjí na Znojemsku odpoledne na chvíli vstoupilo do třetího stupně povodňové aktivity. Dosažení hodnoty 250 centimetrů vody bylo zatím vrcholem.

"Během dne očekáváme dosažení třetího stupně povodňové aktivity v Podhradí nad Dyjí,“ předpovídala již ráno vývoj situace mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová. Stav ohrožení měli v Podhradí jen hodinu, pak hladina zase klesla.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Přímo v Břeclavi již voda zaplavila cyklostezku.

"Podle informací, které mám, má být v povodí řeky nad obcí ještě třicet miliónů kubíků vody ve sněhu,“ řekl starosta Podhradí Petr Čálek (nezávislý). Zůstává proto ve střehu, i když odpoledne řeka klesla z 250 na 244 centimetrů.

Vranovská přehrada pod obcí má volnou kapacitu na devatenáct miliónů kubíků vody, vodohospodáři ale zvýšili odtok na 88 kubíků vody za vteřinu, což je hodnota v prvním stupni povodňové aktivity. Horší situace je na dolním toku Dyje pod Vodním dílem Nové Mlýny. V reakci na aktuální situaci vodohospodáři celé pondělí postupně zvyšovali odtok z jezer z původních sta kubíků až na 212 kubíků vody, čímž Dyje na dolním toku přešla z obvyklého stavu až do druhého stavu povodňové aktivity.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám