Hlavní obsah

Poslanci vrátili policii na fotbalové stadióny, ale jen při rizikových zápasech

Praha

Sněmovna v pátek schválila novelu zákona o podpoře sportu, podle které bude policie opět přítomná na fotbalových stadiónech, ovšem jen u zápasů, jež budou předem vyhodnoceny jako rizikové. Zákon nyní míří do Senátu. V současnosti policie na stadiónech není a zasahuje jen v případě, že výtržnosti nedokáže zvládnout pořadatelská služba.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

ČSSD navrhovala, aby policisté byli na stadionech při každém utkání. Kritizovala změnu, kterou jako součást policejní reformy prosadil od začátku loňského roku exministr vnitra Ivan Langer (ODS). Opatření obhajoval tím, že policisté nemohou suplovat pořadatelskou službu a zasahovat mají pouze, pokud je ohroženo bezpečí diváků. Pokud policie zasáhne, může žádat po pořadatelích úhradu nákladů.

Kompromis má podporu

Nynější kompromisní návrh novely zachovává Langrovu strategii, že policie předem na stadiónech nebude. Spolu s pořadateli ale předem vyhodnotí rizika utkání a není vyloučeno, že se na stadiónu preventivně objeví. Podle jednoho z autorů návrhu Jiřího Čepelky (ODS) bude novela vyhovovat všem kolektivním sportům, při nichž by mohlo dojít k diváckému násilí.

Pro předlohu hlasovalo 140 poslanců, jen jeden byl proti.

Pokud pozměňovací návrh začne platit, Českomoravský fotbalový svaz to přivítá, i když se už novým podmínkám přizpůsobil. Předseda ČMFS Ivan Hašek už dříve prohlásil, že přítomnost policie v hledišti při rizikových zápasech přispěje k větší bezpečnosti a k urychlení případného zásahu proti výtržníkům.

Zákon ukládá vlastníkům stadiónů nebo pořadatelům povinnost zajistit pořádek při sportovním podniku a zveřejnit návštěvní řád. Pokud je bezpečnost při utkání ohrožena a vlastník nebo pořadatel nezajistí pořádek, musí dát podnět k ukončení zápasu a požádat o spolupráci policii. V případě, že vlastník nebo pořadatel neučiní všechna opatření, aby zjednal pořádek, a musejí zasáhnout policisté, bude moci policie žádat náhradu nákladů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám