Hlavní obsah

Starosta Plzně chce jít do voleb, tak mu radnice zaplatila reklamu v novinách

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Starosta plzeňské městské části Slovany Lumír Aschenbrenner (ODS) si dělá reklamu za peníze radnice. Pro vylepšení svého image před komunálními volbami, ve kterých bude pravděpodobně znovu kandidovat, si do únorového čísla regionálního inzertního měsíčníku Nejpress objednal celostránkový rozhovor o své úspěšné cestě politikou doplněný o rodinné fotografie a o pochvalné hlasy svých blízkých.

Článek

Háček je v tom, že dvanáct tisíc korun, které reklama stála, ale nešlo z jeho kapsy. Právo zjistilo, že celá částka byla proplacena z radniční pokladny. Fakturu stejně jako objednávku placeného rozhovoru má Právo k dispozici.

„Nejpress obdržel 12 tisíc korun předem s tím, že kromě tohoto rozhovoru vyjde příští měsíc ještě jeden článek o dění v našem obvodu,“ snažil se o vysvětlení starosta.

Jenže v objednávce a ani v konečné faktuře žádná zmínka o dalším článku není. „To byla ústní dohoda,“reagoval na to Aschenbrenner. Obligátní frází přešel i další fakt, a to, že v objednávce je přesně popsáno, za co radnice zaplatila. V kolonce o položkách je totiž jasně uvedeno - inzerce v Nejpress č. 2 - starosta.

„To je nepřesně napsané,“ mávl nad tím rukou. Nepřipustil přitom ani sebemenší polemiku o tom, že by se špatně zachoval. Na přímou otázku, zda si myslí, že je všechno v pořádku, reagoval: „Vždyť vám to vysvětluju, asi jste mě neposlouchal.“

Kolegové nic nevědí

Objednávku na inzerci do Nejpressu chválil vedoucí kanceláře tajemníka úřadu Zdeněk Červený. „To si vyřizoval starosta sám. Pokud vím, tak se jednalo o placený článek o chystané revitalizaci ostrova v Plzni - Božkově. Na tuto inzerci jsem také vystavil objednávku. Jestli si tam pan starosta objednával ještě nějaký další článek, nevím,“ uvedl zjevně zaskočený kancléř.

Tvrdil, že když zjistil, že článek o ostrově v únorovém čísle nevyšel, tak se po něm pídil. „V té redakci mi řekli, že to spletli a že článek vyjde v březnu,“ prohlásil Červený. Už ale nedokázal hodnověrně vysvětlit, jak je tedy možné, že radnice zaplatila za něco, co nevyšlo. „Prostě se tady spárovala objednávka s fakturou, tak se to proplatilo,“ sdělil.

Místostarosta Oldřich Rozšafný (KDU-ČSL) k tomu řekl, že si zmiňovaný rozhovor se starostou vybavuje. „Pokud byl placený z peněz radnice, tak to příliš šťastné není. Nic ale o tom nevím. Slyším to od vás poprvé,“ prohlásil Rozšafný.

Vysvětlení po starostovi bude požadovat například zastupitel Petr Sova (ČSSD). „Nechám si předložit doklady k celé té záležitosti a osobně to prověřím. Tady ani nemá smysl pokládat si otázku, jestli je to morální,“ uvedl Sova.

Bývalému primátorovi se údajně stalo něco podobného

Šéf plzeňské ODS a senátor Jiří Šneberger byl ve vyjádření opatrnější. „Jelikož mě pan starosta o rozhovoru s vámi už informoval, tak mi k tomu sdělil, že to tak není. A že článek, za který radnice zaplatila, teprve vyjde,“ uvedl Šneberger.

Se starostou si ale o tom chce ještě promluvit. „Pokud je to rozhovor o něm, tak by asi bylo správné, aby tu fakturu zaplatil,“myslí si Šneberger a dodal: „Mně se podobná věc stala ještě jako primátorovi Plzně před sedmi lety. Tehdy jsme objednali pohár pro vítěze golfového turnaje o cenu primátora. Pohár byl objednaný za dvacet tisíc korun a najednou přišla faktura na šedesát tisíc. Tak jsem ten rozdíl zaplatil ze svého,“ uzavřel senátor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám