Hlavní obsah

Mladé Rusy zadrželi na letišti v Brně

Právo, Petr Kozelka, Michael Švec
Brno
Aktualizováno

Stejně jako Tom Hanks ve slavném filmu režiséra Stevena Spielberga Terminál si mohla připadat šestice mladých Rusů v Brně. Vydali se poznávat krásy střední Evropy a místo toho bez vysvětlení uvízli v neděli večer v terminálu brněnského letiště.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Šestice mladých Rusů si myslela, že bude muset zůstat zavřená až do svého odletu.

Článek

„Nevíme, co bylo špatně. Víza jsme dostali v Moskvě, na tamním letišti nám řekli, že je všechno v pořádku. Teprve po příletu do Brna začaly problémy. Když jsme vyšli z letadla, řekli nám, že s našimi vízy je něco v nepořádku. Vzali nám doklady a my jsme museli celou noc bez jídla a pití strávit v letištní hale. Ráno nám doklady vrátili a oznámili nám, že víza byla zrušena,“ vypráví Julia.

Ministerstvo zahraniční věcí v pondělí odpoledne oznámilo, že v žádosti o vízum byla technická chyba a skupina musí o vízum znovu požádat. „Šlo pouze o technický prohřešek v žádosti, ruským studentům bude umožněno požádat si o víza znovu v ČR tak, aby mohli následně vykonat zamýšlený pobyt,“ řekl mluvčí ministerstva zahraničí věcí Filip Kanda.

V pondělí ráno se za skupinkou vydal ruský konzul, který jim vrátil dokumenty a definitivně potvrdil, že víza byla mladým cestovatelům zrušena. Původně se skupina domnívala, že bude muset zůstat zavřená až do svého plánovaného středečního návratu. I to se mlže stát, protože není jisté, kdy dostanou správné dokumenty.

„Jsme studenti, turisté, plánovali jsme cestovat. Chtěli jsme jet do Prahy, do Vídně, do Drážďan, dělat výlety. Ale tahle zkušenost je strašná, je to jako nějaký špatný vtip,“ kroutí hlavou Marina.

Mladí Rusové uvítali, že se na ubytovně mohli aspoň připojit k internetu, aby mohli dát vědět svým rodičům, co se děje. Internet je také jejich jediným spojením se světem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám