Hlavní obsah

Cizinecká policie zadržela na brněnském letišti ruské studenty

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Šest ruských studentů ve věku 17-20 let v neděli na brněnském letišti v Tuřanech zadržela cizinecká policie a neumožnila jim vstup do země. Stalo se tak na žádost ministerstva zahraničí. Právu to potvrdila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Foto: Profimedia.cz

Letiště v Brně. Ilustrační foto

Článek

Rusům, kteří do ČR přiletěli na třítýdenní studijní pobyt, byla zneplatněna krátkodobá víza. Musejí tak v tranzitním prostoru letiště počkat do středy, kdy odtud poletí nejbližší spoj zpět do Moskvy.

„Při kontrole jim nebylo umožněno vstoupit na území ČR. Kontrola se protáhla, a tak bohužel nestihli zpáteční spoj a zůstali v tranzitu,“ řekla Právu Rendlová s tím, že je jim zde poskytnut veškerý komfort. „Jsou v důstojném prostředí tranzitního hotelu,“ vysvětlila.

Podle mluvčí akce proběhla na žádost ministerstva zahraničí, které si přálo těmto osobám vstup na území neumožnit. „Ministerstvo zahraničí zadalo požadavek, abychom neumožňovali vstup těchto osob na území a zneplatnili jim víza,“ dodala.

Budou muset počkat do středy

Podle Alexeje Kolmakova z ruského generálního konzulátu v Brně byla jména studentů zanesena do seznamu osob, jejichž vstup do zemí schengenského prostoru je nežádoucí. České ministerstvo zahraničí se zatím k důvodu zadržení studentů nevyjádřilo. Český konzulát jim turistická víza vydal.

„Jedná se o zvláštní situaci. Tyto velmi mladé osoby jsou teď minimálně do středy omezeny ve svých právech,“ doplnil pro Právo Kolmakov s tím, že první noc museli studenti strávit přímo v tranzitním prostoru, až v pondělí jim byly uděleny obyvatelné místnosti. „Byli dopraveni do prostor, kde mají postele, televizi, je jim zde zajištěna strava,“ dodal.

Podle ruské agentury ITAR-TASS jsou všichni zadržení Rusové studenty lingvistické univerzity v severokavkazském Pjatigorsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám