Hlavní obsah

Soud zrušil verdikt, jenž kvůli chybě odpustil firmě pojištění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Kvůli chybě v zákoně nemohla podle Nejvyššího správního soudu (NSS) zaniknout povinnost platit pojistné na sociální zabezpečení. Stát tak zřejmě nebude vracet firmám miliardy za první polovinu roku 2007. Vyplývá to ze čtvrtečního rozhodnutí v případu firmy Ježek software. Soud ale zároveň kritizoval chaotickou a nepřehlednou práci českých zákonodárců.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nejvyšší správní soud v Brně

Článek

"V daném případě poukazem na zjištěnou legislativní chybu není možno dospět k závěru o přechodném zániku platební povinnosti k placení pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, neboť takový výklad by byl zcela mechanický," uvedl NSS v tiskové zprávě. Vyměřovací základ se podle soudu dal ve sporném období vyvodit z jiných ustanovení zákona.

Soud dnes zrušil průlomový rozsudek liberecké pobočky krajského soudu, podle kterého Ježek software peníze doplácet nemusel. Liberecký soud se musí případem zabývat znovu.

NSS zkritizoval "nepřehledný a chaotický legislativní proces", kvůli kterému chyba v zákoně o pojistném na sociální zabezpečení vznikla.

Vrácení peněz chce sedm tisíc firem

"Jeho výsledkem je stále se zhoršující kvalita právního řádu, jež působí mezi adresáty právních povinností často oprávněné pocity bezradnosti, snižuje důvěru v právo, vyvolává znepokojení a zbytečně též zatěžuje příslušné orgány a instituce, které přijaté normy aplikují a interpretují," domnívají se soudci NSS.

O vrácení peněz za sporné období již podle tisku požádalo bezmála sedm tisíc firem. Nárokují si skoro 17 miliard korun. Mnoho firem čekalo na verdikt Nejvyššího správního soudu. Celkem jde podle odhadů až o 100 miliard korun. Obecné soudy ale nyní musí respektovat názor NSS. Firma Ježek software se teoreticky může obrátit na ústavní soud.

Nejvyšší správní soud v rozhodnutí zdůraznil, že "ve prospěch" státu rozhodl jen díky tomu, že vyměřovací základ firem a organizací lze odvodit od vyměřovacích základů zaměstnanců. Kdyby však se zákona vypadla například definice vyměřovacího základu zaměstnance, musel by soud rozhodnout ve prospěch plátců pojistného, a to bez ohledu na "mimořádně nepříznivý dopad na státní rozpočet".

"Úlohou soudní moci totiž rozhodně není napravovat následky chaotického a vadného způsobu přijímání zákonů v Parlamentu České republiky za účelem zabránění značných ekonomických ztrát z toho plynoucích," stojí v rozhodnutí senátu s předsedkyní Marií Turkovou.

Ze zákona při opakovaných úpravách v roce 2006 omylem vypadla pasáž, která definuje vyměřovací základ pojistného pro organizace. Podle českolipské firmy Ježek software tak od ledna do konce července nebylo jasné, jaká bude výše pojistného.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se za chybu omluvilo a v poslední době apelovalo na firmy, organizace a samosprávy, aby o vrácení peněz nežádaly. Státnímu rozpočtu by to mohlo způsobit velké obtíže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám