Hlavní obsah

Fischer tlačí na policii i státní zastupitelství: Prověřte nákup pandurů

Premiér Jan Fischer apeloval na policejního prezidenta Oldřicha Martinů a Nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, aby za svou prioritu pokládali prověření informací z médií o možné korupci při koupi transportérů Pandur. Vesecká a Martinů by o výsledcích takové prověrky měli premiéra i veřejnost informovat "v obvyklé době".

Foto: Pavel Karban, Právo

Prvních 17 pandurů převzali zástupci české armády a ministerstva obrany od amerického výrobce General Dynamics.

Článek

Premiér to řekl novinářům. Vládu o vývoji zakázky za 14,4 miliardy korun ráno informoval ministr obrany Martin Barták. Schůzky se státní zástupkyní i policejním šéfem se účastnil i ministr vnitra Martin Pecina.

Média minulý týden upozornila na možnou korupci v případě nákupu pandurů, když zveřejnila tajně pořízené nahrávky rozhovorů se dvěma někdejšími manažery výrobce transportérů Pandur, rakouské společnosti Steyr.

Wolfgang Habitzl a Herwig Jedlaucnik hovořili mimo jiné o provizích pro politické strany a jako osoby, na něž je možné se obrátit, jmenovali bývalého premiéra Stanislava Grosse, někdejšího ministra obrany Karla Kühnla a nynějšího ministra Martina Bartáka. Všichni takové obvinění důrazně odmítli.

Na rychlé vyšetření celého případu stylem "padni komu padni" v pátek u Fischera apeloval předseda ČSSD Jiří Paroubek. Předseda ODS Mirek Topolánek uvedl, že je přesvědčen, že policie a státní zastupitelství budou věnovat případu maximální pozornost.

Kühnl jako ministr Paroubkovy vlády v demisi podepsal v roce 2006 první ze smluv na dodávku transportérů. Tu vypověděla vláda Mirka Topolánka, která se ale lekla možné arbirtráže a se Steyrem jednala dál. Novou smlouvu na méně transportérů za méně peněz podepsal tehdejší první náměstek ministryně obrany Barták loni na jaře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám