Hlavní obsah

Lidé nadávají na neuklizené chodníky, na radnicích si ale stěžují málo

Právo, Novinky, lž, tr, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože mají města značné problémy s údržbou chodníků, která na ně letos nově spadá, řeší radnice poměrně málo stížností. Výjimkou je Praha, na kterou se s kritikou obrací denně několik občanů. Občané jsou se situací nespokojení. Další města zvládají situaci dobře, například Brno zvládlo sníh z chodníků odklidit.

Článek

Pražská rada schválila, že se postará jen o 250 hektarů nejdůležitějších chodníků. Ostatních 550 hektarů pak má zůstat bez údržby.

Situace je špatná především na chodnících na velkých sídlištích a mnohdy i v centru města.

Magistrát si kvůli novému zákonu zřídil bezplatnou linku, kde úředníci vyřizují jeden až šest telefonátů denně, v nichž Pražané upozorňují na problémy. Kritika se ale někdy valí i na jednotlivé městské části, protože spousta chodníků zůstala po celou zimu neudržovaná. V posledních dnech navíc nesněžilo a na chodnících se u neuklizeného sněhu vytvořily ledové krusty, které nikdo neodstraňuje.

"Praha je výjimkou mezi českými městy a troufám si říct, že i v Evropském měřítku, kde už máme několik let zakázáno solit chodníky. A důvodem je ochrana životního prostředí, ochrana například psů na území hlavního města, kteří měli v minulosti problémy,“ vysvětlil mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

Dobře se obujte, doporučuje magistrát

"Protože se chodníky sypat nesměly, tak na nich zůstaly zmrazky ledu většinou posypané. Tak je to běžné v jiných městech a státech, ten, kdo chodník užívá, musí přizpůsobit svoji chůzi, obuv a všechno. Takže když je deset centimetrů sněhu a led, tak půjdu asi těžko v lodičkách s 15centimetrovými podpatky,“ řekl Novinkám Wolf.

Podle něj má magistrát hlášeno několik set pojistných událostí, jejich počet přitom nepřesahuje statistiky předchozích let. V minulosti totiž magistrát chodníky běžně uklízel, například chodníky v parcích, které nepřiléhají k žádné nemovitosti.

Magistrát nám dal seznam komunikací, které uklízejí, jak to schválila rada. Jenže tam zůstala spousta bílých míst, o které se nestarají.
Odbor správy majetku

Velké problémy měl po celou zimu například úřad městské části Praha 11. Podle Jaroslavy Kočkové z odboru správy majetku vlastní magistrát zhruba dvě třetiny všech chodníků. Jenže z Plánu zimního úklidu je patrné, že si magistrát vzal na starosti mnohem méně chodníků než polovinu.

"Docela špatně se s úklidem vypořádali. Oni nám dali seznam komunikací, které uklízejí, jak to schválila rada. Jenže tam zůstala spousta bílých míst, o která se nestarají,“ sdělila Novinkám Kočková. Místní radnice údajně zaznamenala během zimy stovky kritických e-mailů a telefonátů. Rozčílení občané si stěžovali na nebezpečné, neudržované chodníky.

Podle Kočkové radnice stížnosti rovněž odkazovala na magistrát, rozhořčení lidé však žádali odpovědnost po místním úřadu.

Žaloby mohou přijít až později

Diametrálně odlišná situace panuje na Praze 2. "Magistrát formou vyhlášky určil, které chodníky nebude udržovat. Jedná se zhruba o polovinu chodníků v městské části,“ sdělila Novinkám Dana Hrachová z odboru životního prostředí Prahy 2.

Údržbáři mají s úklidem problémy a na mnoha chodnících zůstávala tento týden kluzká  ledová krusta, byť v posledních dnech nesněžilo. Mnoho stížností ale radnice nezaznamenala. Na zlomeniny v důsledku pádu na neupraveném chodníku si podle Hrachové stěžovalo maximálně pět občanů, které rovnou odkázala na magistrát. Hrachová ale očekává, že budou později podány i žaloby.

"Lidé se většinou začínají zabývat kompenzací až po propuštění z nemocnice,“ doplnila Hrachová.

Brno si vedlo dobře

V dalších velkých městech v Česku je situace jiná.

V městské části Brno střed zaznamenali v průběhu zimy jen minimum stížností na neuklizené chodníky. "Samozřejmě, nemohli jsme mít uklízeno jako v létě, ale zvládli jsme většinu sněhu. Ve středu zastupitelé rozhodli o dalším nasazení nezaměstnaných, aby zlikvidovali poslední zmrazky,“ sdělil mluvčí této radnice Roman Burián. V městské části Brno-Bohunice, která patří k těm největším, si rovněž stěžovalo jen velmi málo lidí.

Podle místostarosty Antonína Crhy (KDU-ČSL) to byli vesměs nervní občané. „Rozčileně volali třeba jen několik minut po skončeném sněžení,“ doplnil Crha. Větší problémy teď očekává s tvořícími se kalužemi, voda mnohde nemá kam odtéci a přes noc třeba zamrzne.

Ostrava stížnosti řešit nemusí

V Ostravě jsou chodníky suché i mokré, v některých místech však na nich stále leží sníh či dokonce ledová krusta. Úředníci přesto o nějakých stížnostech na úklid nevědí. "U nás žádnou takovou stížnost neevidujeme,“ potvrdil Michael Kutty, mluvčí radnice nejlidnatějšího ostravského obvodu Ostrava-Jih.

V Hradci neuklizené chodníky označili

Podle mluvčího magistrátu Hradce Králové Václava Svobody si lidé na úklid chodníků v krajském městě nestěžují více než bylo obvyklé v jiné roky. "Zejména v období po prvním sněžení lidé sami viděli diametrální rozdíl ve stavu chodníků v Hradci a například v sousedních Pardubicích. Postupně, jak šel čas, se sice začaly stížnosti množit, ale jak jsem řekl, není to výrazně více než jindy,“ ujistil Svoboda a doplnil, že za celou zimu eviduje město také čtrnáct hlášených úrazů po pádu na chodníku.

Hradec Králové rozdělil komunikace, tedy i chodníky do několika skupin důležitosti. Část chodníků byla osazena cedulkou "kluzký povrch" a ty se neudržují. Udržované chodníky jsou nejen v centru, ale i na perifériích. Jak se většinou Hradečané shodují, úklid sněhu na chodnících město spíš zvládlo.

Mnohem větší nevoli a nespokojenost vyvolal stav parkovacích ploch ve zpoplatněných zónách města. Firma, která vybírá parkovné, totiž nemá podle smlouvy povinnost parkoviště uklízet a technické služby nasadily veškeré síly na úklid hlavních komunikací a chodníků, takže se parkovištím nevěnovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám