Hlavní obsah

Ústecký kraj podal stížnost k Ústavnímu soudu kvůli regulačním poplatkům

Novinky, Jiří Mach

Zastavení proplácení regulačních poplatků v krajích se zřejmě opět oddálí. Ústavní soud se bude zabývat stížností Ústeckého kraje, kterému se nelíbí, že mu chce ministerstvo vnitra zarazit proplácení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Soudci mají rozhodnout, zda rezort nepřekročil své pravomoci, kraj zároveň požádal ministerstvo o zastavení správního řízení, které s krajem kvůli poplatkům zahájil.

Foto: David W Cerny , Reuters

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

Návrh na zahájení správního řízení dostal Ústavní soud v pondělí, o stížnosti informovala v tiskové zprávě hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD). Její stranický kolega a šéf Asociace krajů Michal Hašek navíc ponouká také ostatní kraje, aby postupovaly stejně.

Ústavní soud by měl podle Vaňhové s konečnou platností rozhodnout, zda je systém poskytování prostředků na úhradu regulačních poplatků činností, kterou Ústecký kraj zasahuje do výlučné kompetence státu regulovat oblast veřejného zdravotního pojištění, jak argumentuje ministerstvo.

"Trváme na tom, že poskytování darů je plně v kompetenci krajů. Poplatky jsou zdravotnickým zařízením uhrazeny z krajských rozpočtů za ty pacienty, kteří si tuto možnost svobodně zvolí," uvádí v tiskové zprávě Hašek a dodal výzvu k ostatním krajům, aby se rovněž obrátily na soud.

Zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví se stalo ústředním tématem negativní kampaně sociálních demokratů proti někdejší vládě Mirka Topolánka (ODS). Díky slibu jejich proplácení z veřejných financí strana plošně zvítězila v krajských volbách v roce 2008.

Pokusů o zastavení proplácení poplatků proběhlo několik. Ten poslední, kterým mělo ministerstvo vnitra pod vedením Martina Peciny (za ČSSD) definitivně kraje zastavit, mělo rozpracováno ministerstvo již za úřadování Ivana Langera. Ten pak kritizoval Pecinu, že se správním řízením otálí ve prospěch soc. dem. Pecina, který by se podle některých informací mohl ocitnout na kandidátce pražské ČSSD, se proti tomu ohradil s tím, že materiál nebyl dostatečně vypracován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám