Hlavní obsah

Pražskému okruhu hrozí zdržení kvůli hlukovým limitům

Novinky, jas, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo pro místní rozvoj zrušilo minulý týden územní rozhodnutí na část stavby pražského okruhu. Týká se to úseku v oblasti pražských Běchovic, jejichž obyvatelé by kvůli dálnici čelili nadměrnému hluku.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražský okruh má odvést tranzitní dopravu za hranice města.

Článek

Problém spočívá v překračování hlukových limitů, které odporuje platným normám. Zatímco Krajská hygienická stanice Středočeského kraje vyřešila problém s hlukem zřízením ochranného hlukového pásma, ministerstvo zdravotnictví s takovýmto řešením vyjádřilo nesouhlas.

"Ze strany orgánů ochrany veřejného zdraví nelze místo protihlukových opatření požadovat ochranné hlukové pásmo," stojí v odůvodnění rozhodnutí.

Resort pro místní rozvoj tak neměl jinou možnost, než na tuto skutečnost reagovat zrušením předmětného územního rozhodnutí magistrátu, který jej dostal k novému projednání.

Rozhodnout musí magistrát

Podle Martiny Vápeníkové, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které je investorem stavby, je teď na řadě magistrát, aby rozhodl o dalším postupu.

"Pokud by to řešení navržené magistrátem znamenalo přeprojektování nebo snad přetrasování, tak by to bylo v řádu let. Pokud by to bylo jen doplnění například o protihlukové stěny, tak je to v řádu měsíců,“ řekla Novinkám Vápeníková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám