Hlavní obsah

Hlavní hygienik Vít má prasečí chřipku

– Praha
Právo, Novinky, Václav Pergl, Jiří Mach

Hlavní hygienik ČR Michael Vít dostal prasečí chřipku a léčí se doma. "Skutečně mě postihla. Mám svalové potíže, bolí mě hlava, prostě všechny příznaky chřipky. A protože 95 procent populace má letos prasečí chřipku, jsem naprosto přesvědčen, že jsem ji dostal i já," řekl Právu v úterý.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Hlavní hygienik ČR Michael Vít

Článek

"Je to chřipka,“ odpověděl na přímý dotaz Novinek Vít. "Jestliže máte příznaky chřipky a nic jiného než prasečí chřipka se zde ve zvýšené míře nevyskytuje, lze říci, že se jedná s největší pravděpodobností o prasečí chřipku,“ doplnil vrchní hygienik.

Vít se přitom loni nechal očkovat proti sezónní chřipce. Přesto ale dostal prasečí. "Už tehdy jsme říkali, a to platí dodnes, že vakcína proti sezónní chřipce nechrání proti prasečí. Já jsem toho živým důkazem," řekl Vít.

V nejbližších dnech měl být očkován proti prasečí chřipce. K tomu už ale zřejmě nedojde. "V tuto chvíli to pro mne nemá význam, protože organismus si určité protilátky proděláním prasečí chřipky vytvoří. Nemám jiná onemocnění, a tak věřím, že do týdne budu fit," soudí Vít.

Právě na něm je nyní dost velká odpovědnost. Vláda totiž řekla, že Vít musí rozhodnout, zda se mimořádně povinně budou očkovat proti prasečí chřipce vojáci, hasiči, policisté, plynaři, zdravotníci, prostě lidé potřební pro chod státu. Má jich být asi 200 tisíc.

A protože prezident Václav Klaus takovéto očkování nazval omezením svobody člověka, je jasné, že hodně lidí bude mnohem víc zvažovat, zda se dá očkovat nebo ne.

Povinné očkování zatím nehrozí

V nejbližší době ale vyhlášení povinného očkovaní České republice nehrozí, protože epidemiologická situace v zemi není zatím tak závažná. Podle Víta se prasečí chřipka vyskytuje zhruba u tisíce obyvatel ze sta tisíc, což "není tak mnoho“. "Jakmile by se však počet nakažených zdvojnásobil, už by bylo pozdě,“ vysvětlil hygienik, proč zatím odmítá upřesnit, kdy na povinné očkování dojde.

Hygienické stanice v současnosti mapují situaci v jednotlivých okresech a až na jejich závěrech bude možné podle Víta sáhnout k případným dalším krokům.

Pandemie se vyhlašuje automaticky vždy, jakmile se objeví virus s potenciálem rozsáhlého šíření, a nyní panuje na většině světadílů včetně Evropy, podotkl Vít.

Reklama

Související témata:

Související články

Epidemie chřipky potrvá do konce května

Hygienici mají ze začátku nového roku strach: může přijít další vlna pandemické chřipky způsobená virem A(H1N1). Virus A(H1N1) napadá převážně mladší generaci....

Výběr článků

Načítám