Hlavní obsah

Sníh se v Česku drží už nevídaných 24 dní

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní lednové počasí zřejmě přepíše některé meteorologické tabulky. Sněhu je hodně a i v nížinách už leží dlouhých 24 dní. Teploty klesají často hluboko pod nulu a sluníčko se na obloze objevovalo jen sporadicky.

Článek

Situace se ale nezlepší ani v příštích dnech a zima nás opět potrápí. Bude foukat silný vítr, na mnoha místech se budou vytvářet závěje a sněhové jazyky. Z úterka na středu na horách připadne 30 centimetrů a v nížinách 10 centimetrů sněhu.

V noci ze středy na čtvrtek se v nížinách čekají mrznoucí srážky, které na vozovkách vytvoří ledovku. Ranní teploty budou zpočátku až –10, později do –4 a odpolední ve středu budou až dva stupně na nulou, jinak kolem nuly.

Současná situace na silnicích ve vybraných krajích
JihočeskýNa Prachaticku a na Šumavě vítr vytváří sněhové bariéry, na silnicích hrozí tvorba sněhových bariér, v kraji leží 14 až 51 centimetrů sněhu.
PardubickýVšechny silnice jsou sjízdné s občasným výskytem zmrazků či ujetého sněhu.
KrálovéhradeckýSilnice jsou sjízdné, vítr by ale měl odpoledne zesilovat, takže se na nich budou tvořit sněhové jazyky nebo závěje.
ÚsteckýSilničáři doporučují na kluzkých silnicích opatrnost, kvůli sněžení komplikuje dopravu místy snížená dohlednost, k večeru se mohou tvořit sněhové jazyky, na horách závěje.
VysočinaSněhové srážky snižují viditelnost, silnice jsou s opatrností sjízdné, dálnice D1 je mokrá, avšak sjízdná bez omezení.
LibereckýKvůli sněhovým přeháňkám doporučují silničáři opatrnost i na silnicích první třídy, k večeru se mohou tvořit sněhové jazyky, na horách závěje.
StředočeskýNa silnicích místy sněhové jazyky, některé vozovky nižších tříd pokrývá ujetá vrstva sněhu, místy leží na silnicích zmrazky.
ZlínskýMenší silnice na Vsetínsku pokrývá vrstva ujetého sněhu od osmi do 15 centimetrů, někde jsou vyjeté koleje nebo i nesouvislé ledové plotny. Většina silnic je s opatrností sjízdná.
KarlovarskýSněhové jazyky a závěje mohou komplikovat dopravu, místy už je sněhu tolik, že ho budou muset silničáři odvážet. Kolem silnic vznikají sněhové bariéry, které lze už těžko rozšiřovat, silné sněžení a vítr se očekává v noci na středu.
OlomouckýNa Šumpersku leží na silnicích první třídy zbytky rozbředlého sněhu, na Jesenicku jsou po chemickém ošetření mokré a se zvýšenou opatrností sjízdné.
Zdroj: ČTK

Nejchladnější měsíc za posledních 10 let

Sníh se na Moravě a ve Slezsku drží od 2. ledna, v Čechách od 8. ledna. Tolik sněhu i v nížinách nebylo už mnoho let. Navíc leden bude zřejmě nejchladnějším měsícem za posledních deset let.

„Podle prvních propočtů průměrná lednová teplota byla letos –6 stupňů. To je o 3,2 stupně méně, než je dlouhodobý průměr, který tvoří –2,8 stupně. Stejně chladno bylo za posledních deset let jen v lednu 2006, kdy rovněž průměrná měsíční teplota vzduchu byla –6 stupně,“ řekla Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Foto: ti, Právo

Aktuální sněhová pokrývka v krajích a na horách

Přitom nijak nevypadalo, že leden bude chladný. Vždyť 1. ledna v Praze byla odpolední teplota 4 stupně. Ale o 27 dní později v osadě Jizerka bylo –30 stupňů.

Průměrné denní teploty se už několik týdnů drží pod bodem mrazu. Ledových dnů, tedy takových, kdy se dokonce odpolední teplota trvale drží pod bodem mrazu, bylo v lednu v Karlových Varech 31, v Praze 24 a stejně tak v Brně a v Ostravě.

Prožili jsme i arktické dny, což jsou dny, kdy odpolední teploty nevystoupí nad –10 stupňů. V Brně měli v lednu dva, v Ostravě tři, ale v Peci pod Sněžkou jen jeden.

Na zemi leží 3,5 miliardy kubíků sněhu

Také sněhu bylo v lednu víc než jiné roky. V průměru spadlo 64 milimetrů srážek a to je o 20 procent víc, než je dlouhodobý normál. Celé území republiky je pod sněhem. V Praze je to už 24 dní, ač dlouhodobý průměr je do 15 dní. V Brně sníh leží už 30 dní, což je o 18 dní víc, než je dlouhodobý průměr.

Na celém území republiky je zhruba 3,4 miliardy kubických metrů sněhu, což by stačilo k naplnění Orlické přehrady 3,5krát.

„Toto množství sněhu odpovídá 40 litrům vody na metr čtvereční,“ řekla Právu v pondělí Dagmar Honsová z pražského Meteopressu. Uvedla, že denně se vypaří do ovzduší asi jeden centimetr sněhové pokrývky. Proto také je nyní zhruba 90procentní vlhkost vzduchu.

Foto: René Chvalina, Právo

Trvale sněžení komplikuje život v Pardubicích zejména starším lidem.

Sluníčko svítilo málo

V lednu sluníčko svítilo málo. „Nenasvítilo ani 40 procent dlouhodobého normálu, který je 40 hodin,“ řekla Právu Honsová. Znamená to, že v lednu se sluníčko ukázalo na obloze jen 16 hodin. Proto také mnozí lidé trpěli depresemi, špatnou náladou i nespavostí. Leden tak potvrdil, že dlouhodobě je nejchladnějším měsícem v roce.

Jak bylo v lednu
nejstudeněji: 1799, a to –9,3 stupně, 1838, a to –9,2 stupně
nejtepleji: 2007, a to 6,2 stupně, 1796, a to 5,8 stupně
2010: –6 stupňů
2009: –4 stupně
2008: 1,3 stupně
2007: 3,2 stupně
2006: –6,0 stupně

Anketa

Leze vám už všudypřítomný sníh na nervy?
Ano
48,4 %
Ne
51,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 32791 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Evropu trápí sníh, lidé umírají pod lavinami

Evropa se potýká s velkou sněhovou nadílkou. Kvůli teplešímu počasí a vydatnému sněžení začaly především v bavorských a rakouských Alpách padat laviny. Ve...

Výběr článků

Načítám