Hlavní obsah

Evropu trápí sníh, lidé umírají pod lavinami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropa se potýká s velkou sněhovou nadílkou. Kvůli teplešímu počasí a vydatnému sněžení začaly především v bavorských a rakouských Alpách padat laviny. Ve střední Itálii zabil sníh dva turisty. Dva lidé zahynuli pod sněhem také na východě Turecka.

Foto: Bela Szandelszky, ČTK

Muž v maďarské metropli překonává na kole tramvajové koleje

Článek

Dva italské turisty lavina zabila v kraji Abruzzy ve střední Itálii. Lavina se strhla na horském masivu Gran Sasso, který se nachází asi 150 kilometrů od Říma. Oběti jsou třicetiletá žena a 48letý muž z metropole. Záchranáře přivolal třetí člověk, který před lavinou utekl.

V Alpách v Bavorsku se nedaleko lyžařské dráhy sesunuly tři laviny. Záchranáři prohledávali masy sněhu téměř čtyři hodiny a žádného zasypaného nenašli. V západoněmeckém pohoří Schwarzwald (Černý les) na jeho nejvyšším vrcholku Feldberg se utrhla lavina už v sobotu a vážně zranila dva lidi, jimiž mrštila o stromy.

Kolaps dopravy v Německu

Na severovýchodě Německa o víkendu zkomplikoval dopravu příval sněhu místy až do padesáticentimetrové výšky. V Meklenbursku-Předním Pomořansku se na některých silnicích pohybovaly jen odklízecí a odtahové vozy.

Po celém Německu byly za víkend hlášeny tisíce dopravních nehod a nejméně čtyři lidé při nich zahynuli. Mnoho silnic muselo být uzavřeno.

Foto: Frank Hormann, ČTK

Uvízlý kamión v německém Meklenbursku-Předním Pomořansku

"Takové množství sněhu, který tak dlouho zůstal ležet, jsme tu měli naposledy v zimě na přelomu let 1978 a 1979," uvedla Dorothea Paetzoldová z německé meteorologické služby (DWD). Sněhová nadílka zasáhla i železnici. Regionální vlaky buď vůbec nevyjely, nebo měly zpoždění.

Stovky automobilů zůstaly v noci na neděli zablokovány na německých silnicích, odkud jsou hlášeny četné nehody.

Nádraží v Košicích přestalo pracovat

Sněhová kalamita způsobila kolaps železniční dopravy na východě Slovenska.

Vydatné sněžení na východě Slovenska dnes způsobilo kolaps železniční dopravy. Košické nádraží kvůli návalu sněhu přestalo vypravovat a přijímat vlaky. Spoje se zpožďovaly o dvě až tři hodiny, řekl ČTK mluvčí slovenských drah.

Košický primátor František Knapík vyhlásil druhý ze tří stupňů kalamitní situace. S problémy se potýkala městská doprava.

Foto: Petr Lázár, ČTK

Pracovníci údržby odklízejí sníh v Košicích

Studená vlna zasáhla také východní oblasti Turecka, rtuť teploměru tam klesla až na minus 25 stupňů Celsia. V provincii Malatya zasypala v sobotu lavina dva mladíky a jejich těla byla nalezena až dnes.

V rakouských Alpách dnes zasypala lavina pěšího turistu nedaleko Kitzbühelu. Muž z Tyrolska byl s kolegou na strmém svahu, když se strhla lavina. Jeden stačil před nebezpečím uniknout, druhého strhly sněhové masy. Zraněného Rakušana převezl vrtulník do nemocnice v Innsbrucku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám