Hlavní obsah

Registrovaní partneři by si mohli osvojovat děti, navrhuje Kocáb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Homosexuálové žijící v registrovaném partnerství by měli mít možnost individuálně osvojovat děti. Během pár týdnů by návrh mohl předložit ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Již loni jej k tomu vyzvala vládní rada pro lidská práva s tím, že pasáž upravující tuto problematiku v nyní platném zákoně o registrovaném partnerství je v rozporu s Ústavou. Změna by však registrovaným párům nedávala právo na společné osvojení dětí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Návrh prošel připomínkovým řízením, všechny připomínky byly vypořádány. Myslím si, že by ho vláda mohla projednávat v řádu týdnů," řekla tajemnice rady pro lidská práva Lucie Otáhalová.

Pokud by ministři návrh úpravy odsouhlasili, týkala by se případná změna kromě zákona o registrovaném partnerství i zákona o rodině a některých dalších předpisů; novely by mělo vypracovat ministerstvo spravedlnosti.

Zákon je v rozporu s Ústavou

Podle rady pro lidská práva je zákon o registrovaném partnerství v rozporu s Ústavou kvůli ustanovení, které zakazuje každému z partnerů individuálně osvojit dítě. Rada vycházela z analýzy vypracované společností Gender Studies a odborníky z Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Podle analýzy by měli mít právo na osvojení dítěte všichni občané Česka. Ustanovení je podle nich také v rozporu s právem EU.

Podle Gender Studies se rozpor týká pouze individuální adopce, kdy dítě adoptuje jednotlivec. Podle zákona o rodině však mohou dítě adoptovat pouze manželé.

Možnost adoptovat děti partnera

Sdružení Gender Studies by přivítalo, kdyby zákon umožnil lidem žijícím v registrovaném partnerství adoptovat biologické dítě jejich partnera či partnerky. Nemožnost takové adopce sice neústavní není, podle Gender Studies přesto děti i partnery jejich rodičů poškozuje.

"Podle zákona o registrovaném partnerství má nebiologický rodič povinnost podílet se za trvání registrovaného partnerství na výchově dítěte, ale nemá možnost svůj vztah k dítěti upravit právně," uvedla loni v jedné ze svých publikací společnost Gender Studies.

Bez zákazu adopcí by zákon neprošel

Zákon o registrovaném partnerství sněmovna přijala v březnu 2006, kdy nejtěsnější většinou přehlasovala veto prezidenta Václava Klause. Zákon tenkrát prosazoval tehdejší premiér Jiří Paroubek (ČSSD), hlasovali pro něj i komunisté. Proti zákonu se naopak postavili lidovci i drtivá většina ODS. Aby zákon vůbec prošel, přidali do něj poslanci zmíněnou pasáž zakazující adopce.

Anketa

Měli by mít homosexuálové žijící v registrovaném partnerství možnost osvojit si dítě?
Ano
30,3 %
Ne
69,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15773 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám