Hlavní obsah

Pražští komunisté navrhli vyškrtnout Dolejše z kandidátky

– Praha
Právo, Jiří Ovčáček

Pražská organizace KSČM v pondělí na svém zasedání schválila návrh na vyškrtnutí bývalého místopředsedy strany Jiřího Dolejše z kandidátky pro květnové sněmovní volby. Dolejš je lídrem kandidátky. Informaci Právu potvrdila šéfka pražské KSČM Marta Semelová.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jiří Dolejš

Článek

"Ano, pražská rada navrhla vyškrtnutí Jiřího Dolejše z kandidátky v tajném hlasování," řekla Právu Semelová. Návrhem pražských komunistů se podle ní bude zabývat výkonný výbor KSČM, který zasedá v únor.

Právě výkonný výbor má pravomoc Dolejšovo vyškrtnutí z kandidátky potvrdit.

Na jednání pražské rady KSČM o Dolejšovi bylo přítomno 29 z 31 členů. Pro stažení z kandidátky jich bylo 15. Návrh tak prošel o jediný hlas.

Aféra "milión za zákon"

Dolejš rezignoval z funkce místopředsedy strany po aféře "milión za zákon". V jejím rámci posílala redakce MF Dnes k zástupcům politických stran provokatéra vydávajícího se za podnikatele v hazardu, který nabízel stranám milión korun za to, že nepodpoří zákon omezující hazard. Žádal také, aby se jeho jméno nevyskytlo mezi dárci.

Tajně pořízený videozáznam pak odhalil, že Dolejš provokatérovi nabídl pomoc a také vysvětlil, jak lze obejít zveřejňování dárců pomocí inzerce v Haló novinách. Dolejš usvědčení z korupce odmítá.

Dolejš byl nato zbaven místopředsednické funkce a s ním i další komunistický místopředseda Čeněk Milota.

Podobně se nechal nachytat také poslanec Ladislav Šustr, který chtěl přijmout úplatek a přimět TOP 09 k zamítnutí zákona. Strana ho v reakci na skandál vyzvala k rezignaci na mandát a vyškrtla jej z kandidátky.

Reklama

Výběr článků

Načítám