Hlavní obsah

Dohnal nepustil svou podřízenou na jednání do Sněmovny

– Praha
Právo, ada, nig

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal zakázal ředitelce interního auditu úřadu Michaele Argalášové účast na čtvrtečním jednání sněmovního podvýboru pro kontrolní systémy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident NKÚ František Dohnal

Článek

Poslanci si chtějí vyslechnout informaci o činnosti odboru, který Argalášová řídí, ale nahradí ji prezident osobně.

„Psal jsem předsedovi kontrolního výboru Koníčkovi dopis, kde jsem mu vysvětlil, proč paní ředitelka nepřijde,“ řekl Právu Dohnal. Svou podřízenou ani nepřivede. Dohnal odkazuje na zákon, který podle něj „jasně říká, že jménem NKÚ jedná prezident“ a nehovoří o povinnosti zaměstnanců NKÚ účastnit se jednání parlamentních orgánů.

To vyvolalo ve Sněmovně rozpaky. „Pan prezident hraje velkou hru a rozhodl se bojovat se všemi. Z hlediska zákona má pravdu, ale my jsme se chtěli jen seznámit s tím, jak se na NKÚ provádí interní audit,“ uvedl šéf podvýboru Josef Šlajs (ČSSD).

Ředitelka byla u poslanců už loni na jaře. „Informovala nás o vnitřním auditu a nebyl problém. Loni ale došlo k nějaké změně a my chtěli slyšet, jaká změna to byla,“ dodal Šlajs.

Spor se vyostřuje

Dohnal na otázku, proč své ředitelce brání informovat poslance, odpověděl: „Já k tomu nemám víc co říci. Mé zkušenosti se členy kontrolního výboru jsou veskrze špatné, jakýkoli vstřícný krok je používán přesně opačně. Tak se budeme chovat přesně tak, jak stanovuje zákon a tím to končí,“ prohlásil.

Dohnal, který nedávno nepustil poslance ke kontrole NKÚ, reagoval: „To si musí zvážit oni, jestli útok, neustálé zpochybňování všeho jim stojí za to. Já nebudu pasivně přihlížet. Využiji všech zákonných možností, jak se bránit.“

Ze stejného důvodu prezident odmítá stále poskytnout poslancům dokumenty, které by umožnily vybrané auditorské firmě prověřit hospodaření úřadu. Zatím poslední pokus učinil Vladimír Koníček (KSČM) v prosinci a Šlajsův podvýbor si vyžádal pro své čtvrteční jednání některé vnitřní audity týkající se např. používání služebních aut či smluvních vztahů.

„Zákon říká, jaké dokumenty mám poskytnout. Jestliže ty dokumenty v tom seznamu nejsou, tak je nedostanou,“ tvrdí Dohnal. „Nepoužil bych tak expresívni výraz, jako je válka, ale to, že se staví pan prezident tak odmítavě ke standardním žádostem Sněmovny, je krátkozraké,“ opáčil Koníček.

Reklama

Výběr článků

Načítám