Hlavní obsah

Učitelé se obávají šikany od žáků, mnozí uvažují o odchodu

Novinky, Michaela Urbanová

Podle studie Učitel jako oběť, jež vyšla v časopise Pedagogika, je v České republice více než deset procent učitelů středních škol, kteří reálně uvažuji o tom, že školství opustí. Důvod je alarmující - stále častěji se stávají oběťmi útoků ze strany žáků.

Článek

Problematika šikanování pedagogů se stále rozšiřuje, a to nejen v České republice, ale také jinde v Evropě. Dokladem toho je videozáznam z Polska, kde si sami studenti natočili své „legrácky“ na kameru a kazety se záběry si posléze mezi sebou nakopírovali. „Každý z těch učňů dostal jednu kazetu na památku. Ta kazeta se potom dostala k nějakému žurnalistovi a přes něj do polské televize,“ prozradil Novinkám vysokoškolský profesor z Pedagogické fakulty UK v Praze Stanislav Bendl.

Na amatérských záběrech je středoškolský učitel angličtiny obklíčen studenty, kteří mu zakrývají hlavu kbelíkem, atakují ho markýrovanými kopanci před jeho obličejem, zahlcují ho hrajícími mobilními telefony u jeho stolu a jeden učeň dokonce naznačuje masturbaci za jeho zády. Vysmívají se mu a vyhrožují. Systematického ročního šikanování se účastní nejen chlapci, ale také dívky. „To je skupinová záležitost, soudržnost kolektivu, snaha držet se všemi basu. Je tam strach z toho, že se to může otočit proti mně. Proto jsou u toho i dívky,“ vysvětlil Bendl.

Mohly by pomoci speciální kurzy

Podle něj by se stále rostoucí šikaně tohoto druhu mělo předcházet. Pedagogické fakulty by například mohly upravit přijímací řízení na učitelské profese. „Můžeme se u uchazečů snažit zjišťovat nejen pedagogické předpoklady pro tuto profesi, ale také osobnostní předpoklady.“

Další variantou by mohly být speciální kurzy, které by budoucí učitele připravovaly v oblastech sociálně-patologických jevů, v prevenci a řešení šikanování ve školách. Pomoci by podle Bendla mohla i tzv. klinická pedagogická praxe. Studenti by navštěvovali školy a učili se zacházet s různými deviantními projevy žáků. To vše pod dohledem zkušených pedagogů.

Reklama

Výběr článků

Načítám