Hlavní obsah

Paroubek obvinil ODS, že kvůli její chybě může stát přijít o 130 miliard

Novinky, jas, jim
Praha
Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí obvinil bývalou vládu pod vedením ODS, že kvůli chybě v zákoně hrozí státu ztráta až 130 miliard korun. Vrátil se tak informaci z minulého týdne, podle níž by firmy mohly tuto částku požadovat po státu kvůli tomu, že chybou zákona nemusely fakticky půl roku platit za zaměstnance sociální pojištění. ODS oponuje, že pro přijetí inkriminovaného zákona její poslanci nehlasovali.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Zákon připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí ještě v době, kdy ho vedl Zdeněk Škromach (ČSSD) a poslanci jej projednávali na jaře před volbami v roce 2006. Tehdy podle Paroubka ještě norma chybu neobsahovala, až při projednávání ve sněmovním sociálním výboru z něj vypadla nezbytná definice vyměřovacího základu sociálního pojistného. Nastupující ministr Petr Nečas (ODS) to vyřešil vládním nařízením, které vyměřovací základ určilo.

Třebaže ministerstvo považuje tuto právní úpravu za dostatečnou, Krajský soud v Ústí nad Labem dal minulý týden zapravdu firmě, která si mezery v zákoně všimla a tvrdí, že mezi lednem a červnem roku 2007 firmy nemusely pojistné za zaměstnance platit vůbec. Rozsudek nyní musí projednat ještě odvolací Nejvyšší správní soud.

Paroubek řekl, že podle neoficiálních informací dopadne i druhý verdikt stejně.

ODS se brání: nikdo z nás pro zákon nehlasoval

Paroubek interpretoval pochybení Sněmovny a následná opatření vlády jako "neuvěřitelnou nedbalost a kolosální neschopnost". Topolánkův kabinet prý navíc reagoval "pozdě a špatně".

"A oni se s námi hrdlí o 13. důchody v rozsahu sedmi miliard," připomněl Paroubek nedávné schvalování rozpočtu na příští rok.

ODS se ústy mluvčího Martina Kupky proti Paroubkově interpretaci ohradila. Pro inkriminovanou normu, která byla předložena v rámci novely občanského zákoníku, prý žádný z jejích zákonodárců nehlasoval.

Předseda ČSSD zkritizoval i opatření, které v únoru 2007 uskutečnil pro nápravu chyby tehdejší ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, když se rozhodl situaci řešit vládním nařízením.

Kupka upozornil, že předkladatelem odpovědným za schválené znění byl tehdejší ministr Škromach. I Paroubek ostatně přiznal, že ministerstvo o nedostatku vědělo. I proto jeho tvrzení, že vinu nesou občanští demokraté, označil mluvčí za neseriózní.

Nečas: Paroubek nehorázně lže

"Jiří Paroubek nehorázně lže, když hází odpovědnost ve věci možného vrácení 100 miliard korun zaměstnavatelům na Topolánkovu vládu. Odpovědný je především sám Jiří Paroubek. Byla to jeho vláda, která spustila legislativní sociální populistickou smršť na jaře roku 2006," přisadil si v tiskové zprávě Nečas. Důsledkem pak podle něj bylo zbrklé, často zmatečné a chaotické projednávání mnoha zákonů, při nichž docházelo k velkému počtu legislativních chyb. 

Není pro nás překvapením, že ODS se bude snažit utéct z vlastní odpovědnosti, která je však zcela nepochybná.
Jiří Paroubek v reakci na odpověď Petra Nečase

Reakce Lidového domu na sebe nenechala dlouho čekat. "Představitelé ODS v čele s Petrem Nečasem záměrně ve svých reakcích zcela opomíjí skutečnost, že Topolánkova vláda o problému, který vznikl při legislativním procesu v parlamentu, věděla, avšak zvolila řešení, které je v rozporu s Ústavou," uvedl v následující tiskové zprávě šéf PR marketingu ČSSD Petr Dimun.

"Není pro nás překvapením, že ODS se bude snažit utéct z vlastní odpovědnosti, která je však zcela nepochybná. Stejně tak lze očekávat, že pravicová média se budou snažit tuto tragickou chybu bagatelizovat. ODS nese plnou odpovědnost za neschopnost vyřešit problém vzniklý v parlamentu, o kterém ministr Nečas i celá Topolánkova vláda věděla, před kterým byla včas varována legislativní radou,“ doplnil Dimuna Paroubek. 

Reklama

Výběr článků

Načítám