Hlavní obsah

Čeští politici za hospodářské krize více šetří

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože politici, odboroví předáci i ekonomičtí analytici při současné krizi celý rok svými rozhodnutími ovlivňovali naše příjmy, životní styl i nákupní možnosti, řada z nich se přijatými doporučeními zcela neřídila. Místo zvýšené spotřeby, která by pomohla rozhýbat krizí sužovanou ekonomiku, naopak mnozí z nich omezili nákupy a spořili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Z českých poslanců mají určitě radost české finanční ústavy. Největší počet námi oslovených poslanců totiž značnou část svých příjmů spoří, čímž podporuje bonitu českých bank, nebo umořují svoje dluhy.

Jako o život splácí dům například poslankyně Anna Čurdová (ČSSD), čímž v praxi potvrzuje, že rodina je skutečně základ státu a mezi podmínky jejího dobrého fungování patří zajištěné bydlení.

Svoje příjmy způlky investuje a způlky šetří i nezařazený poslanec Vlastimil Tlustý, někdejší otec ekonomické reformy ODS a rovné daně. I přes to, že opustil řady ODS, má stejný názor jako jeho bývalá strana na šrotovné. „Auto bych si letos nekoupil, ani kdyby bylo zavedeno šrotovné,“ řekl Právu.

Spíše než utrácel svoje příjmy šetřil i poslanec za KSČM Jiří Dolejš.

Právem oslovení poslanci ODS se mezi sebou rovněž nepředháněli v roce krize se spotřebou. „Investoval jsme převážně do rozšíření vzdělání jednak sebe a pak i svých dětí,“ říká ekonomický expert ODS poslanec Michal Doktor.

Do vzdělání směřovala i značná část příjmů poslance Petra Bratského. „Máme děti na soukromé univerzitě, takže naše investice šly do vzdělání,“ řekl Právu.

Blaho státu měl na mysli zato první místopředseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek, když žil dál normálně jako jiná léta, s mírnou preferencí spotřeby takového zboží, ze kterého se státu odvádí poměrně vysoké spotřební daně.

Odvážní investoři

Mezi politiky jsou ale i odvážní investoři. Patří k nim například bývalý ministr zemědělství Jan Mládek (ČSSD). „Pod tlakem dopadů krize, hrozby růstu investiční spirály jsem zakoupil tisíc lahví vynikajícího moldavského vína Purkari, které jsem hodlal následně výhodně vyměnit, pokud by se krize prohlubovala, za chleba. Ovšem můj investiční záměr utrpěl, protože již třetina lahví je vypita a je po podnikatelském záměru,“ řekl Mládek Právu.

Investoval rovněž místopředseda Českomoravské komory odborových svazů Jaroslav Zavadil. Zakoupil si totiž kompletní hokejovou a volejbalovou výstroj a výzbroj, protože zahájil aktivní sportovní život.

„Řekl jsem si, že jediná možnost, jak odolat nástrahám ekonomické krize, je udržet si dobrou fyzickou kondici, využít sportu, aby člověk v politických bojí tripartity nebyl srab a něco vydržel,“ vysvětlil. Investovat do sebe by proto Zavadil doporučoval i dalším českým politikům.

Z pohledu sociologů hospodaření příjmů odpovídá základnímu modelu chování lidí v krizi. Kdo má zajištěn pravidelný příjem a určitou jistotu zaměstnání, udržuje dál i v době krize svoje zvyky s tím, že mírní spotřebu a více šetři pro budoucnost, konstatují experti.

Na důchody možná bude

Podle ekonomů i politiků mezi hlavní problémy země patří neuskutečněná reforma penzijního systému, která je, jak často říkají, tikající bombou veřejných financí hlavně z toho důvodu,že přibývá penzistů a ubývá lidí, kteří pracují a odvádějí daně do penzijního systému.

O to, že tomu tak nemusí být, se letos postarali tři poslanci – předseda ČSSD Jiří Paroubek, jeho první místopředseda Bohuslav Sobotka a poslankyně za Stranu zelených Kateřina Jacques. První dva pánové se stali novopečenými otci dcery a syna, poslankyně již trojnásobnou matkou.

„Spolu s Bursíkem máme dohromady pět dětí, takže jsme přispěli ke zlepšení demografické situace České republiky,“ řekla Právu Jacques.

O rozmnožení počtu občanů a rodin ČR – tedy o rozšíření plátců důchodového pojištění – se postaral i největší kritik českého penzijního systému analytik Aleš Michl.

Reklama

Výběr článků

Načítám