Hlavní obsah

Češka přišla v USA před Vánocemi soudním příkazem o obě děti

Právo, Radim Vaculík

Když Češka Eva (32) před devíti lety odjela ze Soběslavi do USA pracovat jako au pair a studovat angličtinu, netušila, že tři měsíce nato pozná svého budoucího manžela Scotta. Ani to, že se za rok vezmou a že budou mít dvě malé děti. Stalo se, ale příběh mladé ženy má nyní prozatím hořký konec.

Článek

Manželství s Američanem je na pokraji krachu a ve středu ráno přišla pro Evu nečekaná rána. Respektive přinesl ji místní šerif ve vesničce Apple Valley poblíž Minneapolisu, hlavního města státu Minnesota.

Policista Evě předal obálku, v níž našla soudní rozhodnutí, jakési předběžné opatření, podle kterého s okamžitou platností dostává pětiletou Emu a teprve devatenáctiměsíčního Steva do své péče jejich americký otec. A to do doby, než v lednu proběhne regulérní soud, tedy i během vánočních svátků a Silvestra.

Důvodem byly údajné otcovy obavy, že by Eva ujela s dětmi do ČR a tím je z USA unesla. Ona ale popírá, že by něco podobného plánovala, ve Spojených státech míní zůstat. Eva prý o soudním jednání vůbec nevěděla a neměla tak možnost se k argumentům otce vyjádřit.

Soudní rozhodnutí je překvapující v tom, že rodiče nejsou rozvedeni a Eva by i podle vlastních slov měla mít tedy k dceři a synovi zákonný přístup. Obě děti navíc mají dvojí občanství, tedy i to české.

Konzulát sdělil, že nemůže pomoci

„Budu k nim teď moct jen na chvíli a to vždy pod dozorem úředníka, nebudu s nimi ani na Vánoce, jak byli zvyklí,“ řekla Právu v telefonickém rozhovoru.

„Jsem úplně bezradná. Snažila jsem se obrátit na českého konzula v Mineapolisu, ale toho nemůžu několik dnů sehnat a na generálním konzulátu v Chicagu sdělili, že mi nijak nemohou pomoci. Nejhorší na tom je, že obě děti jsou na mě fixované, byla jsem s nimi pořád a prakticky sama je vychovávala,“ popsala neutěšenou situaci Eva.

Přitěžuje jí, že nemá práci

Sama přiznává, že původně harmonické manželství se začalo rozpadat už po narození dnes pětileté Emy. „Manžel, který dělá v jedné nemocnici správce počítačové sítě, byl stále v práci a když přišel domů, seděl zase u počítače. Mysleli jsme si, že druhým dítětem se vše napraví, ale opak byl pravdou,“ uvedla Eva a zároveň přiznala i svůj podíl viny na krachu svého vztahu v podobě krátkého románku s jedním Čechem.

Teď se dostala do nezáviděníhodného postavení, které ještě v souvislosti s lednovým rozhodováním soudu o určení pečovatele dětí zhoršuje fakt, že Eva už druhým rokem není zaměstnaná. Jako cizinka, která si nechala české občanství, nemůže zavadit o práci a její šance na získání dětí do péče se tím výrazně snižuje.

Její rodina v ČR se postupně obrátila na několik státních institucí včetně ombudsmana, ministerstva spravedlnosti a především na Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí v Brně. Bez úspěchu.

Ředitel úřadu Zdeněk Kapitán Právu sdělil, že jeho podřízení bohužel do kauzy nijak zasáhnout nemohou. „Ta situace se děje na území Spojených států a nemá žádný přeshraniční prvek, takže není pro nás. My nemáme co nutit USA k tomu, aby něco dělaly. Tady je prostor pro zastupitelský úřad,“ konstatoval Kapitán, podle kterého by úřad mohl do případu vstoupit jen ve chvíli, kdyby děti měly pouze české občanství a pobyt na území ČR, což nemají.

Právo kontaktovalo i české ministerstvo zahraničí. Jeho mluvčí Milan Řepka potvrdil, že pomoci může jedině zřejmě konzulát v Mineapolisu a ministerstvo se prý pokusí zprostředkovat vzájemnou komunikaci mezi ním a Evou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám