Hlavní obsah

Na oživení hory Říp bude kraj spolupracovat s Lobkowiczem

Právo, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Ústecký kraj chce ve spolupráci s rodinou Lobkowiczů zrevitalizovat 70 hektarů pozemků, které pokrývají horu Říp. Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD) se už sešla se zástupci rodiny Lobkowiczů, které pozemky patří.

Foto: Rudolf Prchal, Právo

Jana Vaňhová bezprostředně po svém zvolení hejtmankou Ústeckého kraje

Článek

"Myslím, že v závěru roku už bude na základě dalších jednání o společném postupu jasněji,“ řekl ve středu Právu náměstek hejtmanky Radek Vonka (ODS), který byl jednání přítomen. Zároveň dodal, že jednání jsou velmi citlivá.

"Informace o tom, že jednáme o koupi či pronájmu Řípu je v tomto případě, kdy jde o kulturní památku, úplný nesmysl. Jde především o to, určit si legislativní rámec, ve kterém se budeme pohybovat. Nejvýhodnější by bylo založit za pomoci kraje a města Roudnice nad Labem ležícím nedaleko hory, neziskovou organizaci, která by se o pozemky starala,“ dodal radní. Pomoci mají i evropské dotace.  

Kraj plánuje vyznačit kolem hory nové cyklistické trasy, turistické stezky a osadit nové informační tabule. Obnovit se mají i vyhlídky, které zarůstají křovím. "Už se nám podařilo vybudovat a otevřít tolik potřebné parkoviště,“ pochlubil se náměstek Vonka.  

Mítinky pro ČSSD

Říp si oblíbila také ČSSD. Pořádá tam mítinky, před volbami v roce 2006 na místo pozvala dokonce i bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera.

Lobkowiczové získali pozemky na Řípu v restitucích po roce 1989 spolu s ostatním rodovým majetkem, od roku 1962 je hora s rotundou na seznamu kulturních památek.

William Lobkowicz, s nímž kraj o Řípu jedná, se narodil v roce 1962 v Bostonu. Pochází z roudnické větve rodu. Této větvi byl vrácen například zámek v Nelahozevsi a v Roudnici nad Labem. V roce 2003 byl zástupcům roudnické větve vydán také Lobkovický palác v Praze na Hradčanech. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám