Hlavní obsah

Student Agency potrestá antikampaní ČSSD za to, že nedostala regionální vlaky

• Aktualizováno
Právo, Novinky, toh, jas, jov

Svéráznou kampaň se rozhodl rozjet provozovatel dopravní společnosti Student Agency Radim Jančura. Vadí mu, že kraje v čele s hejtmany z ČSSD se rozhodly uzavřít na dalších deset let smlouvu s Českými drahami (ČD). Jančura proto připravil antikampaň, zaměřenou proti ČSSD. O jeho rozhodnutí informoval časopis Týden.

Článek

Jančurovi se nelíbí, že se kraje bez výběrového řízení rozhodly prodloužit stávající smlouvy na regionální dopravu s Českými drahami o dalších deset let, čímž prakticky zamezily konkurenci dostat se na tratě.

"Krajští hejtmani jsou všichni oranžoví. S největší pravděpodobností všichni podepíšou 2. prosince s ČD smlouvy na provoz regionální dopravy,“ řekl Novinkám Jančura. Je totiž rozhořčen, že jeho společnost Student Agency neuspěla. Proto chce na problémy ve výběrových řízeních upozornit v mediální kampani.

Již v pondělí podepsal desetiletý kontrakt s ČD Ústecký kraj. V minulých dnech zrušil výběrové řízení na regionální dopravu na třech tratích Plzeňský kraj.

O billboardy nepůjde

"Smlouva bude podepsána protizákonně. Je to dokonce proti cestujícím. My jsme nabízeli levnější jízdné a nové vlaky. Proto chceme na to upozornit,“ doplnil Jančura.

Negativní kampaň zaměřená proti ČSSD by měla začít na konci tohoto týdne a má trvat jen deset dní. Jančura si tak chce prý otestovat, jak bude veřejnost reagovat. Nemůže však zatím říct, jak bude kampaň vypadat a kolik bude stát. Rozhodně prý nepůjde o billboardovou formu.

Pokračování kampaně plánuje před volbami

Zřejmě půjde jen o malý předvoj. Na příští rok měla firma připravenou zálohu na vlaky ve výši 300 miliónů korun. Tyto peníze tak pravděpodobně použije v další kampani tentokrát před volbami.

Jančura se však brání nařčení, že by byl zastáncem ODS. "Něco podobného máme připraveného i proti ODS. Rozdíl mezi nimi a ČSSD je jen v tom, že ODS slibuje výběrová řízení, zatímco ČSSD ani to ne," uzavřel Jančura.

Podle svých slov se případné pomsty ze strany ČSSD neobává. Zvážil totiž veškerá možná rizika. „Samozřejmě pomstít se může. Může se pomstít například skrze ovládanou instituci Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, může se pomstít skrze finanční úřady. Politici v této zemi mají obrovskou moc a pomstít se mohou. Zvážil jsem veškerá rizika spojená s tím, že budu útočit proti politikům a rozhodl jsem se, že nemám co ztratit, že nemám slabá místa, za které by mě politické strany nebo politici mohli chytnout,“ řekl Jančura Právu na dotaz, zda se nebojí, že by se mu ČSSD mohla pokusit pomstít.

„Nemám opravdu slabé místo, na základně kterého by mě dokázala ČSSD zničit nebo zlikvidovat,“ dodal podnikatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám