Hlavní obsah

Schwarzenberg byl jednomyslně zvolen předsedou TOP 09

Praha

Předsedou strany TOP 09 se v sobotu dopoledne stal podle očekávání jediný kandidát Karel Schwarzenberg. Hlasovalo pro něj 163 ze 164 delegátů ustavujícího sněmu TOP 09, oznámil předseda volební komise Pavel Severa. Prvním místopředsedou strany se stal Miroslav Kalousek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Karel Schwarzenberg po zvolení předsedou TOP 09

Článek

Schwarzenberg poděkoval za vyjádření podpory v tak vysokém procentu. Hlasovali pro něj všichni delegáti, lze se domnívat, že jediný neodevzdaný hlas patří právě Schwarzenbergovi.

"Bez vás to nepůjde, jen když mi budete pomáhat, tak tou zemí pohnem," řekl delegátům Schwarzenberg. Své kolegy povzbudil do práce fotbalovým zvoláním "Do toho!"

Následovala volba prvního místopředsedy strany, kde jako jediný kandidující uspěl Miroslav Kalousek, který rovněž získal jednomyslnou podporu delegátů, když pro něj hlasovalo 166 ze 167 delegátů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek

Místopředsedy TOP 09 byli na stranickém sněmu podle očekávání zvoleni senátorka Ludmila Müllerová, předseda Mezinárodní obchodní komory ČR Jaromír Drábek, starosta Čeladné Pavol Lukša a náměstek ministryně spravedlnosti Marek Ženíšek.

Schwarzenberg: Velké strany v době krize utekly od odpovědnosti

Nový předseda TOP 09 ve svém kandidátském projevu kritizoval současné velké české strany, že v době těžké ekonomické krize utekly od své odpovědnosti a nechaly vše na úřednické vládě.

Nový předseda TOP 09 ve svém kandidátském projevu kritizoval současné velké české strany, že v době těžké ekonomické krize utekly od své odpovědnosti a nechaly vše na úřednické vládě.

Čekaly prý, že tento kabinet krizi vyřeší a politické vlády, které přijdou po něm, si přivlastní jeho úspěchy.

"Úřednická vláda si vede poměrně dobře, přejme jí mnoho štěstí a úspěchů," podotkl Schwarzenberg. Její balíček úsporných opatření prý už ale začal být nahlodáván.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Sněm TOP 09 doprovodily i vtipné rekvizity.

Čechům chybí pokora

Z české společnosti se podle něj vytratily pojmy vlastenectví a národní hrdosti. Za vzory pro ČR označil Izrael, Švýcarsko a Finsko, především kvůli důrazu, který tyto státy kladou na vědu a vzdělávání.

Už nyní je politika často jen cestou k moci a osobnímu či stranickému prospěchu, zdůraznil senátor. České společnosti podle něj chybí pokora a srovnání s úspěšnými sousedy.

Podle Schwarzenberga Evropská unie zajišťuje bezpečí pro ČR. Česká společnost se však podle něj musí zamyslet nad tím, "co to znamená býti Čechem, jaké povinnosti to přináší". Země podle něj musí pracovat na tom, aby zůstala mezi první polovinou evropských států.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Karel Schwarzenberg při kandidátském projevu na sněmu TOP 09

Poslední chvíle na nápravu

"My se musíme dneska odhodlat vrhnout naše srdce do bitvy, protože situace v naší vlasti je vážná. Když se nad tím zamyslíme, tak víme, že máme asi poslední chvíli, kdy ještě můžeme věci veřejné napravit," prohlásil Schwarzenberg v projevu několikrát přerušeném potleskem delegátů sněmu.

Pokud prý i v létě vzniklá TOP 09, která nyní v průzkumech voličské přízně soupeří s KSČM o třetí místo, české občany zklame, může v ČR převládnout "ten hroznej českej cynismus" a odmítání politiky jako takové. To by podle senátora mohlo otevřít dveře některému radikálnímu hnutí. Úkolem TOP 09 je podle Schwarzenberga "říkat občanům pravdu, neslibovat nesplnitelné nebo malovat růžové obláčky".

Pokud prý i v létě vzniklá TOP 09, která nyní v průzkumech voličské přízně soupeří s KSČM o třetí místo, české občany zklame, může v ČR převládnout "ten hroznej českej cynismus" a odmítání politiky jako takové. To by podle senátora mohlo otevřít dveře některému radikálnímu hnutí. Úkolem TOP 09 je podle Schwarzenberga "říkat občanům pravdu, neslibovat nesplnitelné nebo malovat růžové obláčky".

"Očekáváme dobu, kdy budeme muset všichni pracovat, bude to těžší než v minulých 20 letech, ale máme na to, abychom to zvládli," poznamenal senátor. Obrovským kapitálem české společnosti je podle něj její talent, vzdělání a vědomosti. TOP 09 podle něj bude klást důraz na rodinu a obec, jako základy společnosti, Schwarzenberg k nim doplnil i firmy, jako "rodinu pracovní" a připomněl zlínského podnikatele Tomáše Baťu.

"Jediné, co vám můžu nabídnout je ustavičná tvrdá práce pro Českou republiku," prohlásil jediný kandidát na předsedu nové strany, která se sama definuje jako konzervativní a proevropská.

Karel Schwarzenberg

10. prosince 1937 - narodil se v pražské porodnici v Bubenči jako nejstarší syn Karla Schwarzenberga a jeho manželky Antonie. Pochází z orlické větve šlechtického rodu Schwarzenbergů.

1948 - s rodiči emigroval do Rakouska. V exilu studoval v Mnichově lesnictví a ve Vídni a Štýrském Hradci práva. Má české a švýcarské občanství.

1965 - po smrti strýce Jindřicha (který jej v roce 1960 adoptoval) se v roce 1965 stal i dědicem majetku krumlovsko-hlubocké větve. Přerušil studia a začal hospodařit na rodinných statcích v Rakousku a Bavorsku.

22. dubna 1967 - oženil se; manželka Terezie, rozená hraběnka z Hardeggu (lékařka); v roce 1988 se rozvedli a v srpnu 2008 se znovu vzali. Narodili se jim tři děti - synové Jan Nepomuk Ondřej (1967), Karel Filip (1979) a dcera Anna Karolina (1968).

1985 - 1990 - předseda Mezinárodní helsinské federace pro lidská práva.

17. ledna 1990 - 11. července 1990 - předseda rady konzultantů prezidenta ČSFR Václava Havla.

11. července 1990 - 30. června 1991 - vedoucí Kanceláře prezidenta ČSFR.

1. července 1991 - 31. července 1992 - kancléř prezidenta ČSFR.

1997 - vstoupil do ODA (členem byl až do roku 2007).

12. května 1998 - 16. května 2002 - předseda dozorčí rady společnosti Jan Becher - Karlovarská becherovka.

Do roku 2007 - byl většinovým vlastníkem společnosti R-Presse (nyní Respekt Publishing a.s.), která vydává zpravodajský týdeník Respekt. Poté, co většinový podíl získal podnikatel Zdeněk Bakala, patří Schwarzenbergovi necelých 30 procent.

Od 13. listopadu 2004 - senátor za volební obvod Praha 6 (byl nominován US-DEU).

9. ledna 2007 - 8. května 2009 - ministr zahraničních věcí (nominovaný Stranou zelených).

11. června 2009 - lídr strany TOP 09.

28. listopadu 2009 - předseda TOP 09.

Schwarzenberg v řeči připomněl vůdce indického nenásilného odporu proti britské nadvládě a zakladatele moderního indického státu Mahátmá Gándhího a jím definovaných sedm sociálních hříchů, mezi které patří politika bez zásad, obchod bez mravnosti nebo vzdělání bez charakteru. "Toto jsou hříchy, které vedou naší společnost do záhuby. To je to, co nás rozežírá," konstatoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé nejvíce věří lídrům TOP 09

Z představitelů politických stran lidé nejvíce důvěřují lídrovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi. Následuje zakladatel této strany Miroslav Kalousek...

Schwarzenberg: ČSSD je jako povětrná holka

Karel Schwarzenberg je lídrem nově vzniklé strany TOP 09. Ta bude mít příští týden ustavující sjezd a bývalý ministr zahraničí bude zřejmě jediným kandidátem...

Výběr článků

Načítám