Hlavní obsah

Řápková: Kocábova analýza o sociálně vyloučených nerespektuje realitu

Právo, Šárka Tonarová
Chomutov

Analýza situace v sociálně vyloučených lokalitách, kterou vládě předložil ministr pro lidská práva Michael Kocáb, nerespektuje podle chomutovské primátorky Ivany Řápkové (ODS) realitu a vychází z nepodložených údajů.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Jestli takový materiál ovlivní připravovanou strategii boje se sociálním vyloučením, pak nemůže žádné opatření fungovat. Vždyť v té studii chybí řada důležitých věcí, například nezahrnuje opatření, která už město pro zlepšení situace přijalo," prohlašuje primátorka.

Za první verzi studie Řápková podala před několika měsíci na ministra Michaela Kocába trestní oznámení. Důvodem byly "lži a záměrné pomluvy v materiálu Situační analýza sociálně vyloučených lokalit města Chomutova s důrazem na exekuční praxi".

"Je to politické, v analýze se například objevují informace o zrušení buňky Strany zelených, přestože to s problematikou sociálního vyloučení nesouvisí," tvrdí Řápková.

Akce radnice je prý nesystémová

Analýza má desítky stran. Zaměřila se zejména sociálně vyloučené lokality, problematiku neplatičů a zhodnotila akci Záchranný kruh. Tu označila za nesystémové, represivní opatření.

Podle jejích autorů je akcí živelně realizovanou, bez jasných pravidel, která navíc zcela opomíjí sféru návazných opatření, nutných při práci s touto problematickou cílovou skupinou. Situaci se snažili dokreslit příběhy rodin, které přišly v únoru při exekucích o část svých příjmů z dávek hmotné nouze a dostaly se tím do značných problémů.

Foto: Právo

Kongresu ODS se zúčastnila také chomutovská primátorka Ivana Řápková.

Jedna z respondentek je z početné rodiny, měla třináct sourozenců. Nikdy nepracovala, má ukončené pouze základní vzdělání. Druhá žena, odkázaná na dávky, má pětatřicetitisícový dluh u úvěrové společnosti, dalších třicet tisíc dluží za kabelovou televizi s pevnou linkou a neupřesněnou částku za bydlení.

Řápková nechce s Kocábem bojovat

Chomutov na výpad odpověděl devětatřiceti připomínkami a hodnotící zprávou sociologa Daniela Hanzla. Podle něj studie vykazuje celou řadu nedostatků, je plná domněnek a nepodložených tvrzení. Město si nechalo vypracovat analýzu vlastní, s níž hodlá seznámit veřejnost v nejbližších dnech.

"Pracovali jsme se 600 respondenty, respektovali jsme metodologii sociálních věd. Výsledky jasně prokazují, že náš postup situaci v problémových lokalitách zlepšil," tvrdí Řápková. Ministra Kocába navíc vyzvala ke složení zbraní.

"Přestaňme bojovat, jinak se nic nevyřeší," uvedla. Připomněla, že stále platí pozvání úředníků ministerstva pro lidská práva do Chomutova. "Budeme rádi, když se přijedou seznámit se skutečnou situací. Přestože nám neustále vytýkají, co děláme špatně, zatím tu nikdo z nich nebyl a také nám nenabídli žádný recept, jak to máme dělat lépe," dodala.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám