Hlavní obsah

Počasí houbám svědčí, znovu rostou

– Praha

Rostou houby, i když ty méně známé. A to překvapivě nejen kvůli nečekaně teplému počasí, ale i díky říjnové sněhové nadílce, která roztála a zavlažila vyschlou půdu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Situace je velmi zajímavá a můžu potvrdit, že houby rostou a v docela hojném počtu. Jedná se pochopitelně především o podzimní houby jako jsou čirůvky, strmělky nebo mlženky. Zejména na pařezech je možno se setkat také s hlívou ústřičnou nebo uchem Jidášovým. V lesích i na loukách můžeme objevit vánoční houbu penízovku sametonohou,“ řekl Právu východočeský mykolog Libor Tmej. Rostou i bedly a suchohřiby.

„Je poměrně teplo a vlhko, přízemní mrazíky, které škodí, byly jen chvíli a čekám, že houby ještě porostou, protože má být i nadále teplo,“ řekl Právu houbař Karel Novotný, který hledá v lesích hlavně na Českobudějovicku.

Podle předsedy České mykologické společnosti Jaroslava Landy může ale mít při houbaření úspěch jen ten, kdo podzimní houby zná a sbírá. „Kdo ne, bude trochu zklamán. Oblíbené druhy jako klouzci či hnědé hřiby sice také rostou, ale velmi málo,“ dodal.

Že současné počasí houbám svědčí, potvrdila i mykoložka královéhradeckého Muzea východních Čech Věra Samková. Podle jejího názoru je to tím, že podzimu předcházel suchý konec léta. „Srážky přišly později, teď je poměrně teplo a přitom zem v lese už tak rychle nevysychá, takže podhoubí má stále šanci nasadit plodnice,“ dodala.

Rostou i lišky

Podmínky vhodné pro růst řady druhů hub jsou přitom podle mykologů nejen v nížinách, ale také ve výše položených místech. Ve Žďárských vrších na Vysočině rostou dokonce i lišky.

Podle ostravské mykoložky Heleny Deckerové byl celý letošní rok pro houby jako na houpačce. „Když měly být, nebyly, a pak, když s nimi nikdo nepočítal, zase rostly,“ sdělila.

„Po nástupu ranních mrazíků zbude v přírodě jen jediný jedlý druh, který roste celou zimu, a to penízovka sametonohá, známá také pod označením vánoční houba,“ uvedl přerovský mykolog Jiří Polčák. Podle něho je dobrá znalost jednotlivých hub zcela nezbytná. V lesích roste totiž nyní i jedovatá rezavohnědá čepičatka jehličnanová, jejíž jed je podobný jedu muchomůrky zelené.

Také při spotřebě podzimních hub platí přísnější pravidla než u letních. Zatímco letní houby vydrží v lednici dva i tři dny, podzimní se musí okamžitě spotřebovat. „Rozkrájet, zkontrolovat, zda jsou jedlé, tepelně zpracovat a sníst. Časová prodleva může znamenat, že se začnou kazit,“ řekl ČTK jednatel České mykologické společnosti Aleš Vít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám