Hlavní obsah

MŠMT se dohodlo s odbory, zatím nebude měnit úvazky učitelů

– Praha • Aktualizováno

Ministerstvo školství (MŠMT) se v úterý dohodlo s odboráři, že zatím nebude měnit úvazky učitelů. Potvrdila to mluvčí ministerstva Kateřina Böhmová. Podle připravované novely měli netřídní učitelé učit týdně až o dvě hodiny víc. Návrh ale mezi kantory vyvolal velký nesouhlas, na Znojemsku kvůli tomu dokonce odbory vyhlásily stávkovou pohotovost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace učitelů před Úřadem vlády. Archivní foto.

Článek

Proto bude novela vládního nařízení pozastavena do doby, než budou příznivější ekonomické podmínky. Ministerstvo chtělo ulevit učitelům, kteří kromě výuky zastávají ve škole i další funkce, třeba se starají o počítače nebo dělají výchovné poradce. Těmto zaměstnancům by podle nového nařízení mohl ředitel školy ubrat až tři hodiny výuky týdně. Až dvě hodiny týdně by naopak mohl přidat učitelům bez třídnictví a dalších funkcí, plat by se jim však nenavýšil.

Proti návrhu protestovali školští odboráři i pedagogové, podle nich by se jednalo o víc práce za míň peněz. Učitelům totiž kvůli protikrizovým opatřením v příštím roce klesnou platy o čtyři procenta.

Ministryně školství Miroslava Kopicová se proto dnes dohodla s odboráři, že projednávání návrhu bude pozastaveno. Úřad jen nechá doběhnout připomínkové řízení, návrh se pak "obnoví až za příznivějších rozpočtových podmínek," uvedla Böhmová. Oficiální tiskovou zprávu k tomu vydá ministerstvo ve středu.

Podle předsedy Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Františka Dobšíka ubírání úvazků na jedné straně a přidávání práce jiným stejně nic neřešilo. "Jestli chtějí ulevit těm třídním učitelům a dalším, tak na to by se musely sehnat peníze, protože to jsou další zaměstnanci navíc," komentoval návrh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám