Hlavní obsah

Drtivá většina Čechů si přeje, aby Fischer zůstal premiérem

Novinky, rei
Praha

Výrazná většina Čechů si přeje, aby Jan Fischer zůstal předsedou vlády a nechce jeho odchod do Bruselu. Vyplývá to z internetového průzkumu společnosti Sanep. Proti tomu, aby se Fischer stal příštím eurokomisařem, je 82 procent lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Jan Fischer

Článek

O Fischerovi jako o možném budoucím českém eurokomisaři se mluví od pátečního večera. Premiér však v sobotu prohlásil, že svoji budoucnost nevidí v profesionální politice. Jeho obrat zaskočil předsedu ODS Mirka Topolánka, podle něhož Fischer o post stál, což ještě v pátek potvrzoval. Fischer je podle něj akceptovalným kandidátem pro ODS i ČSSD. Předseda soc. dem. Jiří Paroubek uvedl, že bude o kandidatuře jednat také s neúspěšným prezidentským kandidátem a ekonomem Janem Švejnarem. 

Podle Sanep by Fischera v roli českého eurokomisaře raději vidělo pouze 10 procent dotázaných. Šedesát procent lidí si myslí, že premiér reprezentuje a hájí zájmy ČR lépe než jeho předchůdci Topolánek a Paroubek. 

Premiér v důvěře zastínil i dlouhodobě oblíbeného prezidenta Václava Klause, pro něhož se vyslovilo 36 procent dotázaných. Průzkum prokázal propad šéfů obou komor parlamentu. Předseda Sněmovny Miroslav Vlček (ČSSD) se těší důvěře tří procent lidí, jeho senátní kolega Přemysl Sobotka (ODS) je na tom jen o tři procenta lépe. 

Fischerův kabinet má důvěru 65 procent respondentů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám