Hlavní obsah

Lidé známkovali politiky, lepší než trojku nedostal nikdo

Novinky, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

S politickou situací v České republice je nespokojeno 88 procent občanů. Lidé se zároveň obávají, že tato situace se negativně odrazí na postavení ČR v rámci EU. To si myslí 68 procent Čechů. Vyplývá to z průzkumu agentury Median. Dotazovaní také měli hodnotit politiky známkami školní stupnice. Nejlépe dopadl Václav Klaus s průměrnou známku 3,1.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Lubomír Zaorálek (vlevo), Jan Kasal a Bohuslav Sobotka sledují dění ve Sněmovně.

Článek

Nejhůře dopadl šéf ODS Mirek Topolánek s průměrem čtyři. Ostatní předsedové parlamentních stran obdrželi známky v průměru mezi 3,6 a 3,9. Všichni politici měli být hodnoceni v souvislosti s řešením krize kvůli odkladu voleb.

S politickou siotuací jsou nejspokojenější voliči ODS (23 procent). Naopak mezi příznivci komunistů a ČSSD je spokojených pouze pět respektive sedm procent.

Průměrné hodnocení politiků (1, nejlepší, 5 nejhorší)
Václav Klaus3,1
Karel Schwarzenberg (TOP 09)3,6
Ondřej Liška (SZ)3,7
Jiří Paroubek (ČSSD)3,8
Miroslav Kalousek (TOP 09)3,8
Vojtěch Filip (KSČM)3,9
Cyril Svoboda (KDU-ČSL)3,9
Mirek Topolánek (ODS)4
Zdroj: Median

Lidé byli dotazování mimo jiné i na to, kdo podle nich nejvíce získá na oddalování voleb. Pětina lidí si myslí, že to bude ČSSD, 18 procent respondentů, že ODS. Ostatním parlamentním stranám přisuzuje potenciální zisk z odkladu voleb méně než 10 procent lidí. Mnoho lidí (39 procent) si myslí, že na odložení voleb nebude profitovat žádná strana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám