Hlavní obsah

Stav pacienta s prasečí chřipkou se mírně zlepšil

– Karlovy Vary
Právo, Rudolf Voleman

Zdravotní stav 30letého pacienta nakaženého prasečí chřipkou, který leží od minulého pondělí na ARO Karlovarské krajské nemocnice, se mírně zlepšil. Jeho stav je stabilizovaný a neohrožující pacienta na životě.

Článek

"Laboratorní a radiologické testy vypovídají o tom, že se zdravotní stav pacienta nakaženého virem H1N1 mírně zlepšil,“ uvedla mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Zdenka Marková.

"Jinak stále platí, že pacient je ve stabilizovaném stavu mimo bezprostředního ohrožení života. Stále je napojen na ventilační zařízení, které mu pomáhá dýchat,“ dodala Marková.

Minulý týden ve čtvrtek se na stejném oddělení karlovarské nemocnice stala první obětí prasečí chřipky v Česku 31letá matka 12letého syna. Její zdravotní stav byl ale i bez prasečí chřipky špatný, měla problémy se srdcem a také přišla o ledvinu. Podle lékařů by podlehla jakékoliv jiné virové nákaze. 

Mladík ležící na karlovarském ARO je na tom podstatně zdravotně lépe. "Netrpí žádnou chronickou chorobou, i když určitý zdravotní problém tam před přijetím do nemocnice byl,“ uvedl minulý týden zástupce primáře karlovarského ARO Robert Janda.

První úmrtí vyvolalo strach

"Podle obecných statistik je úmrtnost v podobných případech 40 až 50procentní, ale ta statistická čísla se stále mění,“ odmítl Janda spekulovat o dalším vývoji nemoci u pacienta. Toho přivedli do karlovarské nemocnice minulé pondělí kamarádi s tím, že už deset dní doma ležel se čtyřicetistupňovými horečkami. 

Inkubační doba prasečí chřipky je zhruba sedm dní, takže je zbytečné se obávat po třech nedělích.
Hygienička Jindřiška Benešová

Podle vedoucí protiepidemiologického odděleni Krajské hygienické stanice v Karlových Varech Jindřišky Benešové se v kraji zatím neobjevil žádný další případ prasečí chřipky. "U okruhu asi 70 lidí, kteří přišli s těmi dvěma nemocnými do styku, se sleduje zdravotní stav a jsou pod lékařským dohledem. Výsledky testů u rodiny zemřelé ještě nemáme k dispozici. Výsledky muže, který se stýkal s mužem ležícím na ARO, byly negativní,“ dodala Benešová.

Podle ní je mezi lidmi cítit strach. "Telefonují a ptají se, co mají dělat,“ uvedla hygienička. "Inkubační doba prasečí chřipky je zhruba sedm dní, takže je zbytečné se obávat po třech nedělích,“ uzavřela. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám