Hlavní obsah

Evropa potřebuje takové potížisty jako jsem já, řekl Klaus

Praha

Lisabonská smlouva je dobově podmíněný a pomíjivý dokument. Prezident Václav Klaus to ve čtvrtek v nadsázce uvedl na pražské přednášce polského europoslance Ryszarda Legutka, kterou moderoval. Prezident posluchačům také řekl, že Evropa potřebuje potížisty jako je on, aby zůstala demokratickou.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Vystoupení prezidenta Václava Klause na mítinku proti Lisabonské smlouvě, který se uskutečnil 3. října v Praze.

Článek

Ke svému dalšímu postupu při ratifikaci Lisabonské smlouvy se nevyjádřil s tím, že to nepatří na diskusní fórum, které se věnuje filozofii evropského projektu.

Klaus po proslovu polského euroskpetika zdůraznil, že debatu nechce využít k výrokům o Lisabonské smlouvě. Připomněl název přednášky "Filozofické základy a perspektivy evropského projektu". Hovořit by se tedy mělo o zásadních věcech, a ne o takovém "dobově podmíněném a v tomto smyslu pomíjivém dokumentu", poznamenal.

Český prezident v debatě zopakoval své výhrady ke směřování evropské integrace. Zdůraznil, že unie nepochybně přinesla České republice a ostatním členským zemím řadu výhod. Nestaví se prý například proti vzájemnému otevírání států, uvolňování trhu či odstraňování bariér. "Ale o tom debata o evropské integraci už dávno není. Převažuje drsná unifikace a glajchšaltování," prohlásil.

Podobné výhrady zazněly i ve vystoupení Legutka. Současný evropský projekt podle něj není otevřený, neumožňuje demokratickou debatu o směřování EU a staví na falešném předpokladu evropského "démos" - lidu, který prý neexistuje.

Přednášku polského europoslance a profesora filozofie na krakovské Jagellonské univerzitě uspořádalo Centrum pro ekonomiku a politiku ve spolupráci s Polským institutem. Poslechnout si ji přišel mimo jiné i senátor a kandidát ODS na eurokomisaře Alexandr Vondra. Legutko zastupuje v EP polskou stranu Právo a spravedlnost, která utvořila parlamentní frakci společně s českou ODS a britskými konzervativci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám