Hlavní obsah

Americký viceprezident Joe Biden přiletěl do Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Do Prahy ve čtvrtek večer z Rumunska přiletěl americký viceprezident Joe Biden, který by měl v pátek vládu ujistit o tom, že na česko-amerických vztazích se nic nemění, a to i přesto, že USA ustoupily od záměru vystavět v Brdech radarovou základnu. Ve čtvrtek má však zatím ryze soukromý program.

Článek

Po vystoupení z letadla Biden zamával novinářům. Na letišti v pražské Ruzyni viceprezidenta za standardních bezpečnostních opatřeních přivítali premiér Jan Fischer a prezidentův kancléř Jiří Weigl. Odtud druhý muž Spojených států vyrazil do centra města.

Na trase jízdy ostře sledované kolony mu malé přivítání přichystali i sympatizanti iniciativy Ne základnám. Na Evropské třídě poblíž Vítězného náměstí jich bylo hodinu před viceprezidentovým příletem pět. Skupinku s vlajkami s nápisy Ne základnám tam hlídaly dva policejní vozy.

Ve chvíli příjezdu kolony 14 vozů, ve které nechyběla ani sanitka, k hotelu policie zhruba na pět minut pozastavila provoz na magistrále. Akce se zúčastnili policejní těžkooděnci, psovodi, čeští i američtí policisté v civilu i dopravní policie.  

Foto: Jan Handrejch, Právo

Americký viceprezident Joe Biden se na letišti setkal s premiérem Janem Fischerem.

Českou vládu bude zajímat nový plán Spojených států, který spočívá v upraveném záměru vystavět protiraketový deštník ve střední Evropě, a způsob, jak by se ČR mohlo do tohoto plánu zapojit. Bidena by měl v pátek Praze v rezidenci amerického velvyslance přivítat prezident Václav Klaus, premiér Jan Fischer a další zástupci politiky stejně jako obchodníci. Kvůli jeho návštěvě bude uzavřeno blízké okolí úřadu vlády, bezpečnostní opatření však nebudou tak přísná jako v případě návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Americký viceprezident Joe Biden přiletěl se svou vnučkou.

O protiraketové obraně jednal Biden už v Rumunsku, kde ocenil tamní podporu novému systému. USA sice s výstavbou raketových sil či radaru na rumunském území nepočítají, na černomořském pobřeží se však nachází americká vojenská základna.

Podporu záměru USA vyjádřilo ústy svého premiéra Donalda Tuska i Polsko, které americký viceprezident navštívil už ve středu. Podle nového Obamova plánu by na polském území měla stát sila s raketami SM-3, které mají eliminovat nebezpečí představované íránskými raketami středního a krátkého doletu. Původní koncepce bývalého šéfa Bílého domu George Bushe počítala s blokací hrozby v podobě raket dlouhého doletu, těmi však íránský režim zatím nedisponuje.

Podle polského tisku může být rozmístění raket SM-3 na tamním území nakonec výhodnější než původní americký plán. Bidenovou návštěvou se navíc údajně zklidnila sílící polská antiamerická nálada, rozvířená zejména tím, že o zrušení původního plánu výstavby sil se Polsko dozvědělo z médií a nikoli od čelného amerického představitele.

Biden bude sondovat zájem o stíhačky

Biden by měl v Praze hovořit o otázkách amerického podílu na české energetice, zejména o zájmu společnosti Westinghouse účastnit se dostavby jaderné elektrárny Temelín.

Kromě toho by mohl Biden také zjišťovat, zda by česká armáda v budoucnu neměla zájem o nákup amerických stíhaček. Česká strana by také mohla chtít projednat plánovaný poplatek za elektronickou registraci ESTA pro cesty do USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám