Hlavní obsah

Strany rozpočet v prvním čtení podpoří, ohýbat ho začnou později

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální i občanští demokraté, lidovci i zelení v prvním čtení podpoří návrh zákona o státním rozpočtu pro rok 2010. ČSSD i lidovci však už ve druhém čtení vznesou výhrady a budou usilovat prosazení svých pozměňovacích návrhů. Rozpočet je hlavním tématem říjnové schůze Sněmovny, vedle toho se budou zabývat také zbavením imunity poslance Petra Wolfa nebo zřízením komise pro vyšetření kauz plzeňských práv.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Úřednický premiér Jan Fischer (vlevo) a ministr financí Eduard Janota

Článek

Poslanci by měli ve středu schvalovat základní parametry rozpočtu, tj. příjmy, výdaje a schodek. Ten by měl po schválení vládního protischodkového balíčku činit zhruba 163 miliard korun.

ČSSD v úterý na tiskové konferenci potvrdila, že podpoří v prvním sněmovním čtení návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok. Ve druhém čtení pak předloží pozměňovací návrhy, které by neměly schodek ovlivnit. Tzv. porcování medvěda ale strana podporovat nebude.

Jde už tradiční proces, při kterém jednotliví poslanci prosazují financování akcí ve svých volebních obvodech. To ale podle ministra financí Eduarda Janoty beztak nehrozí, jelikož na něj nejsou v rozpočtu prostředky.

Návrhy za 11 miliard

Hlavním cílem pozměňovacích návrhů podle Sobotky je nesnížit platy státních zaměstnanců, nechat vládu dorovnat dotace zemědělcům na hodnotu vyjednanou s Evropskou unií a zachovat dotace provozovatelům sociálních služeb na úrovni z roku 2008. Pokrytí pozměňovacích návrhů, které podle něj představují asi 11 miliard korun, chtějí dosáhnout restrukturalizací výdajové stránky rozpočtu.

Socialisté zároveň budou bojovat za 13. důchody. Sobotka na konferenci také uvedl, že strana bude chtít zavést vyšetřovací komisi, která by zmapovala aktivity na právnické fakultě v Plzni.

Pokud klesá příjem ve státní správě o čtyři procenta, je nepřijatelné, aby maminkám klesl příjem o 23 procent.
Cyril Svoboda

Také lidovci volí podobnou strategii vůči rozpočtu. Podle předsedy Cyrila Svobody jeho strana rozpočet podpoří, v druhém čtení však bude prosazovat zvýšení dotací na sociální služby minimálně o tři miliardy korun a zachování mateřské ve stávající výši.  

Ani oni nemají zájem na porcování medvěda, chtějí ale zvýšit rozpočet sociálních služeb nejméně na 6,8 miliardy korun. Lidovci také připravili vlastní novelu zákona, která má vrátit na původní výši mateřskou dovolenou, kterou snížil Janotův balíček. "Pokud klesá příjem ve státní správě o čtyři procenta, je nepřijatelné, aby maminkám klesl příjem o 23 procent. Je to hrubý rozpor," řekl Svoboda.

Otevřou se i kauzy Wolf, Morava

Ve středu předstoupí před poslance premiér Jan Fischer, který formálně seznámí Sněmovnu s programovými prioritami své druhé vlády. Představitelé stran se shodli, že hlasovat o důvěře vládě nemá smysl, protože nemají připravenou alternativu. 

Vedle komise na prošetření plzeňských kauz by měla vzniknout i tříčlenná komise, která má prošetřit údajné porušování soukromí politiků v souvislosti s případem exposlance ODS Jana Moravy. 

Dalším bodem jednání bude vydání nezařazeného poslance Wolfa (dříve ČSSD) k trestnímu stíhání. Policie ho podezírá z úvěrového podvodu a porušování autorských práv. Je ale možné, že návrh poslanci probírat nebudou. Mandátní a imunitní výbor o něm bude jednat patrně až za dva týdny.

Geologické práce posedmé

Jedním z bodů je rovněž návrh Karla Šplíchala (ČSSD) na zrušení bezplatného cestování hromadnou dopravou pro poslance, předloha leží v dolní komoře déle než rok. Posedmé je na programu novela o geologických pracích, která by mohla podle některých poslanců zabránit další těžbě uhlí. Poslanci ji už šestkrát vyřadili.

Poslanci by také měli mimo jiné rozhodnout, zda bude v tuzemsku platit zvláštní zákon pomáhající dodavatelům proti praktikám obchodních řetězců. Zákon o významné tržní síle a jejím zneužití vetoval prezident Václav Klaus a poslanci budou o jeho vetu hlasovat. Pro přehlasování potřebují přinejmenším 101 hlasů.  

Reklama

Související témata:

Související články

Mateřská se má snížit o tisícikoruny

Mateřská by od ledna měla klesnout až o tisícikoruny měsíčně. Rozhodli o tom poslanci v pátek při schvalování vládního úsporného balíčku, který sníží schodek...

Výběr článků

Načítám