Hlavní obsah

Redaktor The Times Právu: Klausův výrok mám z druhé ruky

Právo, Jan Rovenský, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pozdvižení způsobila zpráva britského deníku The Times, že český prezident Václav Klaus v neděli jednomu ze svých příznivců na výzvu, aby nepodepisoval Lisabonskou smlouvu odpověděl: „Nebojte se, neudělám to.“ „Byl jsem důvěrně informován, že toto prezident Klaus otevřeně prohlásil v neděli při dostizích v Pardubicích,“ řekl Právu v úterý evropský zpravodaj deníku David Charter.

Foto: Mlejnková Alexandra, ČTK

Prezident Václav Klaus na Velké pardubické. V pozadí žokejové (zleva) Josef Váňa, Josef Bartoš a Jiří Kousek.

Článek

O Klausově údajném výroku se po pondělní tiskové konferenci vlády bavili někteří novináři. Z debaty vyplynulo, že Klaus se o tom měl zmínit před některými svědky v Pardubicích. Cesta do britských novin byla alespoň dvakrát zprostředkovaná, jelikož ani jeden účastník hovoru Klausovu odpověď zjevně přímo neslyšel.

Prezidentův výrok popřel předseda Senátu Přemysl Sobotka. „Jdeme o Velké pardubické uličkou mezi lidmi, kolem spousta lidí a z davu se ozve mužský hlas: pane prezidente, nepodepisujte to! Pan prezident se otočil a řekl: to řekněte tady panu předsedovi Senátu,“ popsal situaci Právu.

Podle Sobotky Klaus větu, že Lisabon nepodepíše, nikdy neřekl. „Nic takového za mé přítomnosti neřekl, a šel jsem vedle něj celou cestu uličkou až na závodiště, kde jsme předávali ceny. To si Timesy podle mě vymyslely, pokud s ním neměly individuální jednání, o čemž pochybuji, protože k tomu nebylo moc prostoru,“ dodal šéf Senátu.

Ostatní výrok také nezaslechli

Prezident Václav Klaus strávil v Pardubicích na dostizích asi dvě a půl hodiny. Do kontaktu s diváky se dostal při příchodu na V.I.P. tribunu do lože, která pak pro média byla uzavřena, navštívit jej mohli jen velvyslanci (Izrael, Mongolsko) a další významní oficiální hosté dostihů.

S běžnými návštěvníky mohl Klaus hovořit, když šel do paddocku podívat se na koně před startem Velké pardubické nebo během předávání cen, a pak při odchodu k vládní limuzíně před odjezdem.

Podle informací lidí z Dostihového spolku a dalších organizátorů, byla v konverzaci politická témata vyloučena, prakticky tabu. Nic takového, o čem referovaly Timesy, nezaslechl ani primátor Pardubic Jaroslav Deml (ODS). Hejtman Radko Martínek (ČSSD) řekl: „Prošel jsem s ním celou cestu, byl jsem s ním prakticky celou dobu, kdy byl mimo loži, a nic takového jsem nezaslechl.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám