Hlavní obsah

V říjnu bude teplo, na horách se ale může objevit první sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říjen bude teplotně průměrný a suchý. Shodují se na tom dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a Meteopressu vydané ve středu. Podle meteorologů bude převládat spíše teplejší počasí, ačkoliv nad dvacet stupňů se už teploty běžně dostávat nebudou. Občas zaprší. Na horách začátkem měsíce mohl objevit první sníh.

Článek

První říjnová dekáda by měla být proměnlivá. "Oblačné dny, místy s deštěm anebo přeháňkami, se budou střídat s dny, kdy bude převážně polojasno s výskytem ranních mlh," uvádí ČHMÚ. Při zamračeném počasí by se měly denní teploty pohybovat mezi 11 až 17 stupni. Slunečné počasí pak může vyhnat ručičku teploměru až ke 21 stupňům. Za jasných nocí ale může přituhnout na pouhé tři stupně.

Druhá dekáda přinese polojasné počasí, zataženou oblohu s deštěm čekají meteorologové jen ojediněle. Přes den by mělo být maximálně 12 stupňů, při zmenšené oblačnosti však mohou vystoupat až k 20 stupňům Celsia. Některé noci budou mrazivé.

Období od 21.října by mělo být zpočátku polojasné, postupně však bude přibývat oblačno a déšť. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají k 15 stupňům, v noci však může rtuť klesnout až k bodu mrazu. Rána a dopoledne budou podzimně mlhavá.

Meteopress předpovídá průměrnou říjnovou teplotu osm stupňů a srážkové úhrny 42 milimetrů. "Přízemní mrazíky budou po ránu čím dál častější, na konci října půjde rtuť teploměru dokonce pod nulu i ve dvou metrech nad zemí," upozornila Libuše Hebelková z Meteopressu.

Reklama

Výběr článků

Načítám