Hlavní obsah

Očkování proti prasečí chřipce začne v listopadu

Právo, Václav Pergl

Očkování proti prasečí chřipce začne v Česku začátkem listopadu, kdy budou k dispozici první dávky vakcíny. Právu to řekla ve středu Markéta Hellerová, náměstkyně ministryně zdravotnictví. Celkově stát nakoupil jeden milión vakcín, které budou použity pro půl miliónu občanů. Každý by měl dostat dvě vakcíny. Zároveň je ale možné, a takové výzkumy již probíhají, že bude jedna vakcína pro jednoho obyvatele. Výsledky těchto výzkumů budou známy do konce října.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

"V první vlně očkování, začátkem listopadu budou očkováni chroničtí pacienti a zdravotníci. Ve druhé vlně zhruba začátkem prosince pak zbylí občané těchto kategorií a dále pracovníci nezbytné infrastruktury,“ uvedla Hellerová. Všichni budou mít vakcínu zdarma. Pro letošek vláda vyčlenila na vakcinaci 192 miliónů a pro příští rok 292 miliónů korun.

Vakcínu proti prasečí chřipce by v ČR mělo dostat:
- 250 000 pacientů s chronickým onemocněním, zejména dýchacích cest a plic
- 160 000 zdravotníků
- 90 000 nezbytných pracovníků veřejné služby, což jsou zejména pracovníci energetiky, vodního hospodářství, dopravy, informatiky a spojů a další

Praktičtí lékaři budou zvát  rizikové občany

Očkovat budou praktičtí lékaři, kteří dostanou seznamy vytipovaných chronických nemocných od zdravotních pojišťoven. Zkontrolují je a pak pacienty vyzvou na očkování. Pokud některý z pacientů s chronickým onemocněním nebude na seznam zařazen, ale přesto si bude myslet, že tam patří, ohlásí se svému praktickému lékaři.

Mezi pacienty rizikových skupin s chronickým onemocněním patří:
Pacienti s onemocněním dýchacích cest a plic, například chronickou bronchitidou, plicní fibrózou, chronickou obstrukční plicní nemocí ve 3. a 4. stádiu, astmatem a další
Pacienti s onemocněním srdce, pacienti s kardiostimulátory, nemocní po implantaci umělých chlopní
Těhotné ženy s rizikovým těhotenstvím ve 2. a 3. trisemestru.

Zdravotníky a pracovníky infrastruktury budou očkovat očkovací centra v jednotlivých krajích. Kde budou, se nyní upřesňuje. Všechny seznamy lidí k očkování a místa, kde se budou očkovat, budou přesně známa do konce října. 

V ČR je 296 případů prasečí chřipky

Hlavní hygienik republiky Michael Vít včera Právu řekl, že ČR již registrovala 296 případů nakažení prasečí chřipkou, aniž by kdo z postižených zemřel. "V EU je to 54 700 a z toho 174 lidí zemřelo. V celém světě se již prasečí chřipkou nakazilo 320 tisíc lidí a čtyři tisíce zemřely,“ řekl Vít. 

Pomůže i vakcína proti sezónní chřipce

V ČR se již očkuje i proti sezónní chřipce. Vakcínu zájemci obdrží u svého praktického lékaře a pokud ji nemá, na předpis si ji pacient zakoupí v lékárně a po návratu k lékaři mu bude aplikována. Vakcína i s píchnutím injekce stojí přibližně kolem 300 až 350 korun.

Některé zdravotní pojišťovny na vakcínu přispívají, a proto je třeba se předem informovat, zda a v jaké výši.

Hygienici v příštích měsících očekávají souběh sezónní a prasečí chřipky. Předpokládají, že vakcína proti sezónní chřipce může v případě nakažení prasečí chřipkou zmírnit její průběh. Vakcína proti prasečí chřipce totiž běžně nebude k dostání a zájemci se tedy o své vůli nemohou nechat dát očkovat. 

Reklama

Výběr článků

Načítám