Hlavní obsah

Dolejš se i přes tlak KSČM nevzdá poslaneckého mandátu

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, jov, rav, jim

Místopředsedové KSČM Jiří Dolejš a Čeněk Milota se vzdali svých postů v KSČM. Oba byli novináři usvědčeni, že byli za peníze ochotni měnit loterijní zákon. Výkonný výbor strany navíc vyzval Dolejše, aby zvážil své setrvání ve funkci poslance. Ten se ale mandátu vzdát nehodlá. O závěrech schůze výkonného výboru KSČM a jednání poslanců informoval Právo předseda poslaneckého klubu strany Pavel Kováčik.

Foto: Archiv, Právo

Jiří Dolejš

Článek

Podle Kováčika výkonný výbor strany přijal rezignace poměrem hlasů 21 ku jedné. Podle zjištění Práva hlasoval proti europoslanec Miloslav Ransdorf. 

Dolejš Právu po jednání výboru řekl, že nabídl funkci místopředsedy k dispozici. "Výkonný výbor moji nabídku přijal. Zaznělo, že po došetření se k tomu výkonný výbor vrátí,“ uvedl Dolejš.  

Dolejš chtěl původně jen nabídnout pozastavení své funkce, dokud nerozhodne soud, k němuž se komunistický poslanec obrátil s žalobou na ochranu osobnosti.

Loterijní skandál zajímá už i policii
Selháním politiků v kauze ovlivnění zákona za peníze už se od úterý začala zabývat protikorupční policie. „Úkony trestního řízení se zatím zahajovat nebudou, nicméně jsme se o celý případ začali zajímat, budeme se snažit získat maximální množství informací a v nejbližších dnech je budeme vyhodnocovat,“ řekl Právu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Další kroky kriminalistů ale zatím s ohledem na čerstvost celé kauzy odmítl komentovat.

Komunisté navíc požadují, aby se Dolejš vzdal svého postu ve Sněmovně. Dolejš je lídrem pražské kandidátky strany v nadcházejících sněmovních volbách. Milota za KSČM nekandiduje na významnější funkci.

Také poslanecký klub KSČM vyzval Dolejše, aby zvážil kvůli aféře "milión za zákon" setrvání ve funkci poslance. Právu to sdělil šéf klubu Kováčik.

Dolejš chce ve Sněmovně zůstat

Dolejš nicméně po jednání klubu novinářům sdělil, že se mandátu poslance vzdát nehodlá. "Nevidím rozpor s poslaneckým slibem," řekl Dolejš. Trvá nadále na tom, že se ničeho protiprávního nedopustil.

Při hlasování o podpoře výzvy Dolejšovi k rezignaci na mandát se podle Kováčika čtyři poslanci včetně samotného Dolejše zdrželi. Poslanci KSČM nyní zváží, jak dál postupovat. Odvolat Dolejše z klubu lze pouze na základě návrhu výkonného výboru strany, na návrh vedení klubu nebo na podnět jedné třetiny členů poslaneckého klubu.

Kováčik ale upozornil, že k vyloučení Dolejše z klubu je třeba souhlasu 90 procent hlasů jeho členů. Čtyři poslanci v klubu by tak mohli návrh zablokovat. „Osobně jsem přesvědčen, že Jiří Dolejš by neměl být poslancem,“ doplnil Kováčik s tím, že bude uvedené možnosti projednávat.  

"Předem prohraná bitva"

Nevyloučil, že se kauzou budou zabývat na dalším jednání klubu, které se uskuteční ještě v průběhu schůze Sněmovny zahájené v úterý. Kováčik ale nechce jít do nejistoty, kdy by Dolejšovo vyloučení nemuselo projít. "Nechci jít do bitvy, která je předem prohraná,“ uvedl. Dolejš se přitom domnívá, že na vylučování nedojde. Snahu o tento krok označil za osobní Kováčikův názor. "Nemyslím si, že by se něco takového chystalo,“ řekl novinářům po jednání klubu.  

KSČM a nová strana TOP 09 by byly ochotné za peníze slíbit, že se pokusí změnit chystanou novelu zákona o loteriích ve prospěch svého sponzora. Navíc by slíbily dárci peněz skrytí jeho identity, čímž by porušily zákon, zjistil test deníku MfD, který trval dva měsíce. Podle deníku byli v KSČM ochotni vzít peníze Dolejš a také další místopředseda strany Čeněk Milota.

Předseda komunistů Vojtěch Filip již v sobotu navrhoval jejich odvolání z funkcí. "Kdybych udělal jakýkoli jiný krok, tak bych musel uvažovat o své vlastní rezignaci," prohlásil o víkendu.

Milota stejně jako Dolejš vinu odmítl, Dolejš ještě v sobotu uvedl, že rezignaci odmítá, protože by mohla být vnímána jako přiznání viny.

Rezignace i u lidovců

Předsednictvo KDU-ČSL zase přijalo rezignaci generálního sekretáře strany Jiřího Stodůlky. Ten dal v neděli svou funkci k dispozici také kvůli svému chování v kauze lobbování za změkčení novely loterijního zákona. Novinářům přijetí rezignace oznámil předseda strany Cyril Svoboda. Lidovcům vadilo, že Stodůlka s fiktivním lobbistou vůbec jednal.

Již v sobotu padla také hlava poslance Ladislava Šustra, který kandidoval jako nestraník za TOP 09 do budoucí Sněmovny. Šustr v sobotu ráno oznámil, že skládá svůj mandát, opouští kandidátku a odchází i z dozorčí rady ve společnosti Sazka a.s. [celá zpráva]

S novinářem vydavajícím se za majitele herny jednali i zástupci ODS, ČSSD a lidovců, ale nakonec na obchod nepřistoupili. Jediná Strana zelených nabídku podle MfD ihned odmítla.  

Reklama

Výběr článků

Načítám