Hlavní obsah

O aféru na právnické fakultě v Plzni se zajímá už i policie

– Plzeň

Problémů je na právnické fakultě Západočeské univerzity (ZČU) podle všeho daleko více, než jen údajné plagiátorství proděkana fakulty Ivana Tomažiče a oponenta jeho disertační práce, současného děkana Jaroslava Zachariáše. Situací se bude zabývat nejen ministerstvo školství, ale zřejmě i policie.

Foto: Petr Eret, ČTK

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni

Článek

„Současná aféra s plagiátorstvím se zdá být jen vyvrcholením hlubších problémů staršího data,“ řekla Právu mluvčí ministerstva školství Kateřina Böhmová s tím, že ministerstvo ví o problémech plzeňské právnické fakulty dlouhodobě.

Již v červnu roku 2008 podle ní poukázala nezávislá Akreditační komise, již jmenuje Sněmovna, při svém hodnocení na řadu problémů. „Zejména na nedostatečnou kvalitu doktorského studia, netransparentnost přijímacího řízení a podezřelé nostrifikace,“ vyjmenovává Böhmová.

Fakulta zřejmě i proto neobhájila čtyři z šesti doktorských studijních programů. V současné době probíhá nové hodnocení komise, tentokrát specificky zaměřené na doktorské studium a rigorózní řízení.

Ministerstvo také vyzvalo dopisem rektora Západočeské univerzity v Plzni Josefa Průšu, aby celou věc vysvětlil a začal neprodleně konat. „Předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková vyzvala rektora k inventuře disertačních prací,“ doplnila Böhmová a oznámila, že 23. října navštíví komise fakultu. „Výsledky budeme znát začátkem listopadu,“ dodala Böhmová s tím, že otázka šetření podvodného jednání a porušování autorských práv spadá podle ministerstva do působnosti orgánů činných v trestním řízení.

Podáno trestní oznámení

Policie se případem s největší pravděpodobností také zabývat bude, neboť redaktor Lidových novin, které o kauze první informovaly, Tomáš Němeček, podal kvůli údajnému plagiátorství proděkana trestní oznámení pro podezření z porušení autorského zákona.

„Je nepochybně důležité, aby se každá vysoká škola snažila o to, aby její jméno bylo co nejlepší, aby o tom nevznikaly pochybnosti. Je určitě jakási smůla, že na Západočeské univerzitě se objevuje několik případů souběžně,“ vyjádřil se k celému případu předseda České konference rektorů Petr Fiala.

Informace o plagiátorství se objevila koncem minulého týdne. V pondělí na ni reagovalo vedení fakulty nečekaným vysvětlením. Dizertační práce byla prý vyrobena záměrně jako plagiát a měla pomoct odhalit člověka, jenž z fakulty vynáší interní věci. Autorem nápadu s plagiátem byl údajně proděkan fakulty Milan Kindl.

O situaci jednal ve středu rektor ZČE Josef Průša s děkanem a proděkany fakulty. Výsledkem bylo pouze oznámení, že o kauze rozhodne Akademický senát právnické fakulty v úterý 29. září.

„Obsahem budou konkrétní opatření včetně termínů a odpovědnosti za jejich realizaci,“ dodal rektor Průša. Kromě informace o jednání akademického senátu se ale všichni odmítli k případu vyjadřovat. Průša a děkan Zachariáš pouze novinářům řekli, že na řešení se bude podílet rektor i fakulta. Průša připustil, že to není standardní řešení.

„Primárně se to týká fakulty, nicméně ZČU to chápe jako problém celé univerzity, a proto se řešení těchto problémů zúčastní. Vzhledem k složitosti a důležitosti pro pověst celé univerzity všemi našimi prostředky pomůžeme fakultě v řešení problému,“ řekl rektor s tím, že kontroverzní práci zatím škola nezveřejní.

Do jednání akademického senátu hodlá Průša získat co nejvíce informací. „Do té doby musíme provést určitá šetření v našich databázích, abychom zjistili, co je pravda a co je nános,“ konstatoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám