Hlavní obsah

Plat ústavních činitelů by měl být až o 20 procent nižší, navrhne Janota

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Eduard Janota v pondělí na projednávání vlády při schvalování tzv. úsporného balíčku navrhne, aby platy ústavních činitelů klesly až o 20 procent, zároveň chce zrušit daňové osvobození poslaneckých náhrad.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Eduard Janota.

Článek

V původním návrhu, o kterém v pátek jednali s Janotou experti stran, se mluvilo jen o čtyřprocentním snižování platů státních zaměstnanců, vyjma ústavních činitelů, tedy poslanců, senátorů a soudců. Mezi politiky to vyvolalo negativní odezvy.

„Pan ministr chce navrhnout, aby to šlo do Sněmovny souběžně s úsporným balíčkem, ale aby to v něm nebylo, aby ten balíček někdo jako celek kvůli tomu nezpochybnil, jak to již jednou v minulosti učinili soudci,“ řekl Právu mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Podle něj by však zdanění náhrad součástí balíčku být mělo, uvedl v rozhovoru pro rádio Impuls.

Politici jsou pro snížení platů všem, tedy i zákonodárcům i soudcům. „Zákonitě to lidi naštve, je nepřijatelné snižovat platy a navíc nesnížit ústavním činitelům, to se rovná provokaci,“ sdělil Právu středočeský hejtman David Rath. Místopředseda ODS Ivan Langer soudí: „V krizi snížit všem.“

Šéf soc. dem. Jiří Paroubek uvedl, že kdyby to neudělal Janota, tak by to udělal sám. „Snížení platů ústavních činitelů navrhnu ve sněmovně osobně,“ uvedl Paroubek.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš, že je nutné jít příkladem. „Ústavní činitelé jistě nepatří mezi sociálně ohrožené,“ řekl Právu Dolejš.

Anketa

Souhlasíte s připravovaným návrhem ministra Janoty na snížení platu politiků?
Ano
98 %
Ne
2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14672 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám