Hlavní obsah

Papamobil už v Praze nacvičuje, jestli vjede do dvora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jeden ze dvou automobilů pro papeže, tzv. papamobil, se už objevil v Praze. Před Apoštolskou nunciaturou ve Voršilské ulici řidič ve čtvrtek večer zkoušel, zda s velkým vozem vjede do areálu, kde sídlí vatikánská diplomatická mise. Právě zde stráví papež dvě noci během své návštěvy ČR, která začne 26. září.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Řidič zkouší, zda s vozem vjede do areálu budovy, kde sídlí vatikánská diplomatická mise.

Článek

Sněhobílé papežské mercedesy s poznávací značkou SCV1 jsou speciálně upravené vozy s neprůstřelným sklem a jsou již tradičním symbolem papežských cest po světě. Papamobily jsou určené především pro pomalou jízdu ulicemi měst, aby lidé mohli papeže zahlédnout zblízka.

Za mimořádných bezpečnostních opatření dorazily dva papamobily již ve středu do areálu firmy Jerex v Ostrovačicích u Brna, která převoz z Vatikánu zajišťovala. Po celou cestu kamión české společnosti doprovázel bezpečnostní kordona za asistence českých policistů. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Papežův úřad nenechává nic náhodě: s papamobily míří do Česka například i náhradní pneumatiky a také nástavce s vlajkami nejmenšího státu na světě, které budou upevněny na přední část papamobilu.

První papamobil přepravní firma vyložila v Brně, kde se bude konat první ze dvou plánovaných papežských mší. Druhý byl dopraven do Prahy. Papamobily by měl řídit Čech, podle dostupných informací příslušník české ochranné služby. Policie nasadí na zajištění bezpečnosti papeže stovky lidí. Mezi Prahou a Brnem by měl hlavu katolické církve přepravovat letoun české vládní letky, který by také Benedikta XVI. měl dopravit zpátky do Říma. Do české metropole papež přiletí letadlem společnosti Alitalia.

Papež do Česka dorazí 26. září. Při třídenním pobytu bude vedle Brna mši sloužit 28. září ve Staré Boleslavi, kde se zúčastní svatováclavských oslav. Svatému Václavu se také pokloní. Setká se nejen s představiteli katolické církve, ale i s českými politiky a dalšími osobnostmi veřejného života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám