Hlavní obsah

Poslanci se neumějí shodnout, kdy jim má skončit mandát

Právo, jov, luk
Aktualizováno

Politické strany nejsou zajedno v otázce, kdy má po změně Ústavy poslancům skončit mandát. Komunisté navrhují, aby poslanci pracovali i po rozpuštění Sněmovny až do dne voleb, a to bezplatně. Cílem je, aby dolní komora stihla projednat některé klíčové zákony, například vydání státních dluhopisů na úhradu povodňových škod. Jiní politici trvají na tom, že poslanecký mandát končí rozpuštěním Sněmovny.

Zástupci politických stran se vyjadřují k debatě o trvalé změně ÚstavyVideo: ČTK

 
Článek

Komunisté se v pondělí stali terčem kritiky za návrh, aby si poslanci i po rozpuštění Sněmovny, které je nutné pro uskutečnění předčasných voleb, zachovali svůj mandát až do dne voleb. Byli obviněni, že jim jde o platy, které zákonodárci dostávají.

Šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik na úterní tiskové konferenci odmítl, že by jeho straně šlo o peníze. Oznámil, že chtějí předložit ve druhém čtení změny Ústavy nutné ke konání voleb návrh, podle kterého by poslanci pracovali až do dne voleb bezplatně.

Foto: Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vlevo) a šéf stranického poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

"Navrhneme bezplatné vykonávaní mandátů,“ uvedl Kováčik. Na dotaz Práva upřesnil, že by poslanci nedostávali nejenom plat, ale i všechny finanční náhrady. "Týkalo by se to samozřejmě všech finančních prostředků a finančních plnění, které poslanci dostávají,“ sdělil šéf komunistických poslanců.

Paroubek s komunisty souhlasí

Šéf ČSSD Jiří Paroubek považuje návrh komunistů, aby mandát poslanců skončil až dnem voleb, za rozumný.

"Ta dohoda předsedů politických stran zatím zní tak, že Sněmovna ukončí činnost datem seberozpuštění. Tento komunistický návrh jde nad rámec této dohody. Osobně jej z mnoha hledisek považuji za rozumný,“ řekl na tiskové konferenci ve Sněmovně.

"Jejich návrh má svou logiku. Nemohu vyloučit, že někteří sociálnědemokratičtí poslanci jej podpoří, ale stanovisko ČSSD to není,“ dodal Paroubek. 

Později ale Paroubek na dotaz Práva, zda je podle něj návrh komunistů na bezplatné vykonávání mandátu poslanců do voleb proveditelný, uvedl: „Nevím, zda je to proveditelné, nemám na to názor“. 

Nejednotná ODS 

ODS v otázce, zda rozpuštěním Sněmovny končí mandát poslanců a tím pádem zákonodárci přijdou o své platy, není jednotná.

"Jsem přesvědčený, že v případě rozpuštění Sněmovny zaniká mandát. Rozpuštění Sněmovny je institut, který znají skoro všechny ústavy demokratických právních států a všichni počítají s tím, že když se Sněmovna rozpustí, končí mandát. Není žádný důvod, aby přetrvával dále a poslancům dále plynuly platy,“ řekl Právu bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Návrh komunistů, podle nichž by se poslanci svých platů vzdali, je podle Pospíšila „kočkopes“.

Místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) ale nechce, aby mandát zanikl. Obává se přitom prohloubení ústavní krize. "Pokud by ten zákon, který my teď tady přijmeme, Ústavní soud opět napadl, tak bude rozpuštěna Sněmovna a nebude nikdo, kdo by mohl jakoukoli ústavní změnu provést. V tu chvíli jsme v hluboké ústavní krizi,“ uvedl na dotaz Práva.

Jako další příklad zmínila přírodní katastrofu. "Je to pouze Sněmovna, která má právo prosazovat rozpočtová opatření,“ upozornila Němcová. V době, kdy je Sněmovna rozpuštěna, může přijímat zákonná opatření Senát. Podle Němcové však horní parlamentní komora nemůže uvolnit ani korunu ze státního rozpočtu.

"Samozřejmě, že dostanu nálepku toho, kdo si brání jakoby svůj plat. Já si ho klidně ráda vzdám,“ dodala Němcová.

Kováčik: Pokud se rozpustíme, peníze nebudou

Kováčik se domnívá, že není možné, aby Sněmovna skončila 15. září, jak se předpokládá, a proto chce pokračování mandátu poslanců až do voleb. Upozornil, že je třeba projednat například změnu rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení a vydání státních dluhopisů na úhradu škod po povodních, jak požádal premiér Jan Fischer.

Varoval, že i kdyby oba návrhy schválili poslanci před rozpuštěním Sněmovny, musí ještě rozpočtový výbor provést rozpočtové opatření, kterým příslušné finanční prostředky rozdělí. Pokud by dolní komora 15. září skončila, peníze podle Kováčika nebudou. U fondu bydlení jde podle něj o stovky miliónů, u dluhopisů na povodně o miliardy.

"Pokud budeme příští týden rozpuštěni, nebude mít kdo rozhodnout,“ sdělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám