Hlavní obsah

Kandidát ODS napadl rozhodnutí ÚS o odložení voleb

Praha
Aktualizováno

Pražský komunální politik, právník a kandidát ODS do Poslanecké sněmovny Ondřej Lněnička napadl ústavní stížností rozhodnutí Ústavního soudu předběžně odložit vyhlášení předčasných voleb. Lněnička to sdělil ČTK s tím, že k předběžnému odkladu voleb kvůli ústavní stížnosti poslance Miloše Melčáka nebyl důvod, protože poslanec sám žádný odklad nepožadoval.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

Ústavní soud se ke stížnosti vyjádří v pondělí. "Zatím nejsem schopen říci, zda jsme již stížnost dostali. Dokument musí projít spisovnou a následně bude přidělen soudci - zpravodaji," uvedl mluvčí soudu Vlastimil Göttinger.

Domnívá se, že soud nestihne Lněničkovu stížnost projednat do příštího čtvrtka, kdy Ústavní soud veřejně projedná zákon o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny a jeho soulad s ústavním pořádkem.

Soud v úterý předběžně zmrazil volby plánované na 9. a 10. října a rozpoutal tak bouři na české politické scéně. Melčák a jeho právník Jan Kalvoda se domnívají, že jednorázovým ústavním zákonem, kterým na jaře Poslanecká sněmovna zkrátila své funkční období a otevřela cestu k volbám, bylo porušeno Melčákovo právo čtyři roky vykonávat mandát poslance.

Politici připravují ústavní novelu

Soud oznámil jednání o tomto zákonu na příští čtvrtek. Politici doufají, že Melčákovu stížnost shodí ze stolu a vrátí cestu k volbám zpět do původních kolejí. Připravovat začali zároveň novou ústavní novelu, která má umožnit, aby prezident sněmovnu rozpustil poté, co by sami poslanci třípětinovou většinou odhlasovali, že jej o takový krok žádají. Tímto způsobem by se volby mohly konat na počátku listopadu.

Lněnička dnes na Melčákovu stížnost v podstatě analogicky kontroval tvrzením, že odkladem voleb na neurčito jsou krácena jeho práva volit i být volen, protože sám kandiduje do sněmovny.

"Věřím, že stejně jako v případě pana Melčáka bude i v mé věci jednat Ústavní soud se stejnou rychlostí a rozhodne do pěti dnů. Doufám, že mi poskytne stejnou ochranu ústavních práv jako panu Melčákovi," uvedl v prohlášení, kterým ČTK o svém postupu informoval.

Podle něj Ústavní soud nerespektuje dělbu moci a svým rozhodnutím zasáhl do moci ústavodárné, která náleží parlamentu.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby byl posunut termín předčasných voleb?
Ano
30,2 %
Ne
69,8 %
Celkem hlasovalo 6371 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám