Hlavní obsah

Hučín vyzradil soukromou adresu šéfa olomoucké pobočky BIS

Právo, Josef Koukal

Bývalý pracovník Bezpečnostní informační služby (BIS) Vladimír Hučín zřejmě dostal do problémů šéfa olomoucké expozitury kontrarozvědky Jana Prince tím, že zveřejnil adresu jeho bydliště.

Článek

Princovi lidé měli pomáhat policii při objasňování žhářské kauzy Vítkov a Hučín na internetu zveřejnil jeho přesnou soukromou adresu. Hučínův článek ve středu převzali lidé z neonacistického Národního odporu a umístili ji na své stránky.

„Je to malér,“ přiznal ve čtvrtek Právu mluvčí BIS Jan Šubert. „Je to hrubý zásah do soukromí. O to hrubější, že jde o člověka, který dvacet let pracoval pro bezpečnost státu. Určité riziko tím samozřejmě vzniká,“ pozastavil se nad Hučínovým postupem Šubert.

„Služba se ale umí o bezpečnost svých lidí postarat a učinit kroky k jejich ochraně,“ dodal okamžitě.

Princ totiž podle zjištění Práva na zmíněné adrese se svou rodinou skutečně žije. „Pan Princ je v práci. Pokud s ním chcete mluvit, musíte se na něj obrátit oficiální cestou,“ sdělila ve čtvrtek Právu žena, která se představila jako Princova snacha.

Po vysvětlení, že se jejich adresa objevila na stránkách extremistů, dodala, že zatím s nikým žádné problémy neměli. Samotný Princ přes mluvčího Šuberta ve středu vzkázal, že nechce nic komentovat.

Svědčil v Hučínově kauze

„Lidé pracující v operativě pod krytím, musejí být utajováni. I vyplácení peněz je ve zpravodajských službách upraveno podle zvláštních norem právě z důvodu utajení. Žádná ze služeb nenabízí adresy ani svých šéfů, kteří jsou veřejně známí. Pak by to nebyla tajná služba,“ prohlásil i bývalý ředitel vojenského zpravodajství, dnes bezpečnostní expert Andor Šándor.

Hučín se podle svých slov s Princem zná ze svého působení u BIS, Princ měl svědčit i v jeho vlekoucí se kauze.

Hučín byl několik let trestně stíhán za to, že v 90. letech, kdy pracoval pro BIS, údajně úmyslně podněcoval levicový extremismus. Soudy jej nakonec osvobodily a Hučín se nyní domáhá odškodnění.

„On (Hučín) se k té informaci dostal v době, kdy pro BIS pracoval a že už u ní nepracuje, neznamená, že to může zveřejnit,“ myslí si Šándor.

Právní kroky vůči Hučínovi však podle Šuberta služba podniknout nemůže. „Příslušnost k tajné službě není podle zákona utajovanou skutečností,“ vysvětlil Šubert.

„Proti tomu, kdo to zveřejnil, je jediná možnost obrany, totiž aby se dotčený člověk obrátil na soud s tím, že jde o hrubý zásah do jeho soukromí,“ dodal mluvčí BIS.

Reklama

Výběr článků

Načítám