Hlavní obsah

O zrušení poboček žalobců už je zřejmě rozhodnuto

Právo, rav, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože premiér Jan Fischer sdělil před nedávnem v kritickém dopise ministryni spravedlnosti Daniele Kovářové, že nemá mandát na rušení poboček Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Ostravě a v Brně, jejich osud je zřejmě zpečetěn. Vyplývá to z vyjádření účastníků středeční schůzky v Praze, která se obou expozitur týkala.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Článek

„Dostali jsme sice prostor přednést naše argumenty, ale to bylo tak všechno. Myslím, že o osudu poboček je vlastně rozhodnuto,“ poznamenal zástupce vedoucího ostravské pobočky VSZ Alexandr Dadam.

Naznačuje to mimo jiné i tisková zpráva ministerstva spravedlnosti o středečním jednání, jehož se zúčastnil také první náměstek ministryně Marek Görges, zástupci Nejvyššího i obou vrchních státních zastupitelství.

„...Pověření zástupci ostravské a brněnské pobočky přednesli důvody, proč z jejich pohledu pobočky zachovat, zároveň nás však ubezpečili, že respektují rozhodnutí nadřízené složky. Případné zrušení poboček podle nich nebude mít vliv na odbornou činnost státních zastupitelství a státní zástupci i po svém přemístění dostojí beze zbytku svým povinnostem a nebude ohroženo vyšetřování závažných kauz,“ napsal v tiskové zprávě náměstek Görges.

Ministerstvo doplnilo, že kvůli konci nájemní smlouvy brněnské pobočky k 30. září a nutnosti řešit její stěhování chce Kovářová o soudu poboček rozhodnout ve dnech či týdnech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám