Hlavní obsah

Politologové: Spolupráce malých stran jsou kamufláže, mohou je i poškodit

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé strany uzavírají rychle před volbami strategická partnerství ve snaze oslovit širší voličské spektrum, ačkoli jejich legitimita je podle politologů přinejmenším sporná. Podle nich by ze spojenectví mohla nejvíce vytěžit TOP 09 s podporou hnutí Starostů a nezávislých (STAN). Naopak lidovcům by spojení sil s Evropskou demokratickou stranou Jany Hybáškové mohlo uškodit.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda lidovců Cyril Svoboda se dohodl na spolupráci s předsedkyní evropských demokratů Janou Hybáškovou.

Článek

Vedle lidovců a TOP 09 vytvořili strategické partnerství také zelení, kteří poskytli místa na svých kandidátkách Straně pro otevřenou společnost (SOS). Z neparlamentních subjektů si největší ambice dělá strana Věci Veřejné (VV), která půjde do voleb po boku SNK-ED a Alternativy. [celá zpráva]

Uvedené strany ovšem nezaložily volební koalice, jak určuje zákon. Podle něj se totiž koalici navyšuje hranice pro vstup do Sněmovny o pět procent s každým registrovaným subjektem, takže například koalice VV by musela získat 15 procent hlasů.  

Jsou to unikátní partnerství. Nejsou postaveny na otevřené autentické koalici, ale v podstatě na spolupráci několika osobností.
politolog Jan Kubáček

"To nejsou čisté předvolební koalice, to jsou podivná zakamuflovaná spojenectví. Kamuflují a dělají nějaké fúze, které by je měly už předem v očích voličů diskvalifikovat. U nás se ale moc nesleduje, jestli volby jsou nebo nejsou zfalšované,“ řekl Novinkám politolog Zdeněk Zbořil.  

Podobně se vyjádřil i politolog Jan Kubáček: "Jsou to unikátní partnerství, takové koalice na český způsob. Nejsou postaveny na otevřené autentické koalici, ale v podstatě na spolupráci několika osobností.“ 

Některé strany si spojenectvím možná uškodily

Podle Kubáčka by ale nová spojenectví měla být nejvýhodnější pro TOP 09 a Věci veřejné. "Tyto dvě strany získávají regionálně významné osobnosti, velmi často i tváře celostátní politiky a hlavně lidi, kteří mají dlouhodobou místní zkušenost a mají velmi dobré renomé ve své oblasti,“ vysvětlil politolog.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg a Jan Gazdík s novým logem TOP 09.

"Pro TOP 09 to má jednu obrovskou výhodu: objevuje se tam hlavně šance, jak vyluxovat všechny ostatní nezávislé formace. Protože jsou první a jako první nabízejí regionální politiku, což je pro voliče velmi atraktivní,“ doplnil Kubáček.  

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tereza Voříšková

Strana zelených však dle jeho odhadů na spojení s SOS spíše doplatí, protože SOS je údajně frakce, o níž je známo, že se spojí s kýmkoli a uvedl příklad Liberecka, kde spolupracuje s komunisty. Pochyby má i ohledně volebního svazku KDU-ČSL a EDS. "Obě mají naprosto odlišný typ voličů. V tomto ohledu nepůsobí, že se jedna a druhá voličská skupina sčítají, ale velmi často se vyrušují,“ upozornil Kubáček.  

Potřebují lidovci EDS?

Spolupráce TOP 09 a starostů by mohla být nejefektivnější i podle dalšího politologa Tomáše Lebedy. "Starostové a nezávislí jsou etablovaný subjekt, který má řadu starostů, kteří mohou i na úrovni obcí udělat mnoho práce. TOP 09 je subjekt, na který je upřena mediální pozornost,“ řekl odborník. A podobně skeptický názor zastává i na spolupráci lidovců s EDS. "Ta spolupráce tam trochu skřípe. Nevím do jaké míry jsou sympatizanti EDS schopni akceptovat KDU-ČSL a naopak,“ dodal Lebeda. 

Zbořil však odmítl, že by EDS byla významným hráčem. Podle něj mají křesťanští demokraté reálné šance dostat se do Sněmovny, ale především však jde o to, jestli se jim podaří mobilizovat svůj voličský potenciál. Šance na překonání pětiprocentní hranice rovněž připisuje TOP 09. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám