Hlavní obsah

Romský princ ve vinohradské nemocnici zemřel

– Praha • Aktualizováno

Rumunský romský princ, který se v Česku těžce zranil během koupání, zemřel v pondělí v pražské nemocnici na Vinohradech. V okolí nemocnice posedává asi 50 Romů, nejstarší žena smrt chlapce oplakává, ostatní setrvávají v tichém zármutku.

Článek

Úmrtí mladíka Novinkám potvrdila mluvčí nemocnice Jana Jelínková. Příčinou byla mozková smrt na následky tonutí. Nemocnice již o víkendu uvedla, že mladíkův zdravotní stav se zhoršil. [celá zpráva]

Doplnila, že mladík zemřel v půl druhé odpoledne. "Rodinu jsme průběžně informovali o tom, že stav se zhoršuje, takže na to byli připraveni," řekla Jelínková. Zprávu podle ní přijali se zármutkem, ale žádné nepokoje v reakci na ni nedělají.

Foto: Petr Horník, Právo

Romové z Rumunska oplakávají smrt svého prince před vinohradskou nemocnicí.

Asi třicet členů rodiny bylo v době úmrtí na místě, takže je podle Jelínkové mohl ošetřující lékař spolu s primářem oddělení okamžitě informovat. Nemocnice se zatím nehodlá zabývat finanční stránkou věci: "Peníze jsou až na posledním místě," doplnila Jelínková.

Romové se přemístili před nemocnici

Všichni Romové, kteří dosud bydleli v Husinci u Prahy, se v průběhu odpoledne přemístili před vinohradskou nemocnici. Policie chce, aby v parku před nemocnici zůstala jen nejbližší rodina. Dokud ale Romové nezačnou stavět stany, nezasáhne.

Několik desítek příbuzných mladíka kvůli jeho léčbě přijelo do Česka, nejprve Romové přebývali před nemocnicí, posléze tábořili v okolí Prahy.

Foto: Petr Horník, Právo

Nářek nad smrtí rumunského chlapce se rozléhal po parku.

Lékaři udržovali sedmnáctiletého mladíka na přístrojích. Stav mladíka byl již delší dobu vážný. Jelínková v pátek uvedla, že částečně dýchá sám a není udržován v umělém spánku. Stále u něj ale přetrvávalo hluboké bezvědomí a po neurologické stránce u něj nebyly žádné odezvy. Mladík byl také napojen na umělou ledvinu.

Příbuzní mladíka se sjeli minulý týden do Prahy, aby jej podpořili.Naposledy část z nich tábořila na soukromém pozemku na břehu Vltavy v Husinci u Prahy. Vedení obce si však jejich setrvání nepřeje zejména kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám.

Starostka Marie Těthalová zároveň nechce na náklady obce přistavit Romům k pozemku mobilní toalety a cisternu s vodou a následně finance vymáhat po majiteli pozemku. Toto řešení naopak podporují někteří obyvatelé Husince.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Romy do Husince se chystají neonacisté

Neonacistické hlídky by se v sobotu měly objevit v Husinci, kam se z Dolních Počernic přemístili rumunští Romové. V pátek to na webu Dělnické strany (DS)...

Výběr článků

Načítám