Hlavní obsah

Ransdorf má novou imunitu, žalobce musí zrušit obvinění kvůli autonehodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Žalobci budou muset zrušit obvinění Miloslava Ransdorfa. Komunistický europoslanec byl obviněn z ublížení na zdraví z nedbalosti, neboť předloni při dopravní nehodě lehce zranil chodkyni. Evropský parlament jej sice v únoru zbavil imunity a policie začala v červenci případ šetřit, v červnu se však Randorf stal znovu europoslancem a policii tak nezbude, než o zbavení imunity požádat znovu. V pátek to řekl obvodní státní zástupce Tomáš Bláha.

Foto: Mlejnková Alexandra, ČTK

Europoslanec Miloslav Ransdorf

Článek

"Budeme muset zrušit usnesení o zahájení trestního stíhání, protože v době, kdy bylo vydáno, měl už pan poslanec novou imunitu," uvedl Bláha. V případě odsouzení Ransdorfovi hrozí až roční trest vězení nebo peněžitý trest.

EP zbavil Ransdorfa imunity počátkem února. Policie však potřebný písemný dokument, bez nějž nemohla europoslance obvinit, obdržela až v červenci, upozornil nedávno deník Právo. [celá zpráva]

Policie bude muset žádat znovu

Stíhání europoslance pak bylo podle Bláhy zahájeno 17. července, téhož dne jej policie vyslechla. Počátkem června byl ovšem opět zvolen poslancem Evropského parlamentu, žádný z kroků policie tak podle Bláhy nemá "právní relevanci".

"Budeme muset opakovaně žádat nový Evropský parlament, jehož se stal poslancem díky svému zvolení v eurovolbách, o jeho vydání k trestnímu řízení," řekl žalobce.

Případ se odehrál předloni v červnu, kdy prý Ransdorf srazil autem ženu na přechodu v Praze 6. Chodkyně podle tehdejších informací médií utrpěla lehčí zranění, oděrky na hlavě či rukou. [celá zpráva]

Předloňská nehoda nebyla jeho jediná. Loni 6. července srazil rovněž na přechodu v pražské Karlovarské ulici asi osmnáctiletou dívku, která skončila s poraněním hlavy v nemocnici. Europoslanec tehdy řekl, že ji zahlédl na poslední chvíli, protože hustě pršelo. Za tento čin však k soudu nepůjde. Policie už v říjnu rozhodla, že šlo o přestupek.

[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám