Hlavní obsah

Ransdorfovi hrozí za nehodu pokuta a ztráta řidičáku

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Europoslanec Miroslav Ransdorf (KSČM) nespáchal při své červnové nehodě v Praze 6, kde na přechodu pro chodce srazil ženu, trestný čin. Dospěla k tomu policie, která případ předala před třemi týdny k přestupkovému řízení na pražský magistrát.

Článek

Europoslanci přitom mají menší imunitu než jejich čeští kolegové, kteří si mohou v případě přestupku vybrat, zda jej posoudí správní úřad, nebo kolegové v parlamentu. Sám Ransdorf podle ředitele magistrátního odboru přestupků Zbyňka Bernata souhlasil s projednáním případu u nás.

"Pravděpodobně s ohledem na činnost europarlamentu je domluveno, že se k projednání přestupku dostaví i se svým advokátem 11. září," dodal Bernat. Evropský parlament (EP) by se jeho věcí zabýval jen tehdy, pokud by se nehoda stala v době, kdy plnil své pracovní povinnosti europoslance.

Musí se do roka projednat

Ransdorfovi u nás hrozí ztráta řidičského oprávnění až na dva roky a pokuta až 50 tisíc korun. Přestupek však musí být projednán do jednoho roku, protože pak už jej nelze potrestat.

"Samozřejmě jsem připraven k jakékoli formě součinnosti s paní, která se stala obětí nehody. K nějaké předchozí finanční dohodě jsem nepřistoupil proto, aby si to někdo nevykládal jako formu ovlivňování," uvedl Ransdorf.

Blesk dříve uvedl, že Ransdorf poslal zraněné ženě kytici květin. Deníku také řekl, že je připraven nést odpovědnost a že ihned po nehodě vyjádřil ženě soucit.

Nehoda se stala začátkem června v pražských Dejvicích. Podle svědků stál Ransdorf se svým autem asi 10 metrů před přechodem, kde vysazoval spolucestujícího. Zřejmě si neuvědomil, že je kousek od přechodu, a rozjel se. Vzápětí srazil 44letou ženu, která utrpěla lehčí zranění - oděrky na hlavě a rukou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám