Hlavní obsah

Nechat se nakazit prasečí chřipkou kvůli imunitě je nesmysl, varuje ministerstvo

– Praha

Nechat se úmyslně nakazit prasečí chřipkou nyní, kdy ještě většinou průběh onemocnění je lehký, je podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové nesmysl. Způsob začíná být populární například ve Velké Británii. Lidé, kteří prodělají prasečí chřipku nyní, se nebezpečnější mutací viru, která hrozí, už nenakazí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Britové dokonce plánují pro děti večírky, jejichž účelem je virus dostat a tělo na případnou větší hrozbu připravit.

Podle Juráskové ale hrozí, že tělo člověka špatně zareaguje už na "lehčí" typ viru A/H1N1. Ve světě na virus zemřeli mladí lidé bez vážnějších zdravotních problémů. Ministerstvo naopak doporučuje nechat se očkovat proti běžným typům chřipky. Pokud na sobě člověk příznaky cítí, měl by zůstat doma, aby nákazu nešířil a vyhnout se námaze. K lékaři by měl jít ve chvíli, kdy bude mít pocit, že má onemocnění vážnější průběh.

V Česku se nákaza virem prasečí chřipky zatím potvrdila u 75 lidí, jen za posledních deset dní se nakazilo 47 lidí. Nákazu většinou přivážejí ze zemí, kde je výskyt vyšší, například z USA nebo Velké Británie.

Preventivní užívání antivirotika Tamiflu nebo Relenza nemá podle ministryně smysl. Připomněla, že dokonce mnoho pacientů v Česku, kteří již prasečí chřipku prodělali, ani tyto léky nepotřebovali. Lék brzdí šíření viru a musí se podat v samém počátku onemocnění. Když už jsou příznaky rozvinuty a virus se v těle rozšířil, lék nepomůže.

Jurásková zopakovala, že Česko se připravuje na zvládnutí případné epidemie tak, aby ochránilo až polovinu obyvatelstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám