Hlavní obsah

Lidovci protestují proti televizní debatě jen za účasti Paroubka a Topolánka

Právo, Jiří Ovčáček, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

KDU-ČSL se nelíbí, že Česká televize plánuje poslední předvolební debatu jen za účasti šéfa ČSSD Jiřího Paroubka a lídra ODS Mirka Topolánka. Obrací se kvůli tomu na generálního ředitele ČT Jiřího Janečka. Lidovci navrhují, aby se poslední debata konala za účasti všech předsedů politických stran, které v průzkumech překročí určitou hranici.

Foto: Petr Horník, Právo

Cyril Svoboda (KDU-ČSL)

Článek

Místopředseda strany Pavel Svoboda na úterní tiskové konferenci informoval, že lidovci dostali z ČT harmonogram předvolebních Otázek Václava Moravce Speciál. KDU-ČSL vadí, že poslední debatní pořad, který se má vysílat před volbami do Sněmovny, bude jen za účasti Paroubka a Topolánka.

„Může to deformovat volební výsledek,“ řekl Svoboda k plánu debaty, kdy by hovořili na televizní obrazovce jen vrcholoví zástupci ČSSD a ODS. Svoboda uvedl, že se KDU-ČSL obrátí na generálního ředitele ČT Janečka s návrhem na změnu harmonogramu diskusí. Šéf lidovců Cyril Svoboda doplnil, že se na Janečka obrátí dopisem.

Lidovci navrhují, aby se poslední předvolební diskuse v ČT konala za účasti předsedů všech politických stran, které podle průzkumů veřejného mínění překročily určitou hranici. Ta pro vstup do Sněmovny je přitom pět procent hlasů voličů.

ČT nařčení lidovců odmítá

„Informace, kterou KDU-ČSL poskytla na úterní tiskové konference ohledně předvolebních Otázek Václava Moravce je zavádějící. Není pravda, že v nich budou vystupovat jen zástupci ČSSD a ODS,“ řekl Právu tiskový mluvčí České televize Ladislav Šticha.

Informoval, že sedm předvolebních Otázek Václava Moravce speciál je koncipováno tak, že v nich vystoupí představitelé všech politických stran s nejvyšším počtem preferencí, tak, jak je ukážou průzkumy veřejného mínění.

„Poslední speciál bude soubojem lídrů dvou nejsilnějších stran podle výsledků průzkumu veřejného mínění. Můžeme se v tuto chvíli zatím jen domnívat, že to bude ODS a ČSSD, ale nárok předem na to jistý nemají,“ uvedl Šticha. Dodal, že takový systém Otázek Václava Moravce speciál praktikuje ČT již několik let a považuje ho za správný.

KDU-ČSL chce protikorupční agenty

Lidovci v pondělí představili také svůj plán boje s korupcí. Jde o pět kroků, které chtějí prosazovat. Podle šéfa strany Cyrila Svobody chtějí zakotvit do českého právního řádu institut protikorupčního agenta.

„Protikorupční agent bude moci navádět ke spáchání trestného činu v případě, že půjde o úplatkářství veřejného činitele nebo zahraničního veřejného činitele,“ navrhují lidovci. Podle Svobody nemusí být agent příslušníkem policie.

Dalšími opatřeními jsou zavedení trestní odpovědnosti právnických osob a umožnění beztrestnosti toho, kdo se sám udá a pomůže rozkrýt korupční jednání. KDU-ČSL také chce, aby veřejné zakázky nemohly dostávat firmy, které nemohou doložit svého majitele, a vytvořit specializovaný útvar státních zástupců, kteří by bojovali s korupcí.

Svoboda přitom kritizoval protikorupční návrh ČSSD na zavedení majetkových přiznání a vysokých sankčních daní v případě, že nelze prokázat původ majetku. Podle něj jde o rozdělování společnosti, což považuje za nepřijatelné.

Reklama

Výběr článků

Načítám